Social

Protestul agricultorilor // Fermierii au intrat cu tractoarele în Chișinău. Ei cer moratoriu la credite

Agricultorii au venit cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale. Asociația Forța Fermierilor a încercat să negocieze cu guvernul, însă discuțiile au eșuat. Prin urmare, fermierii au intrat cu tractoarele în oraș și au intrat în conflict cu poliția. Ei solicită moratoriu la credite. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, anunțase că CSE nu poate lua așa decizie. Responsabilii de la agricultură au transmis pentru Moldova 1 că sunt în căutarea soluțiilor.

Moldova1.md
Sursa: Moldova1.md

Agricultorii au început ieri marșul spre capitală, și-au lăsat tractoarele la marginea Chișinăului și astăzi dimineață au mers la guvern să transmită o rezoluție cu revendicările lor. Cea mai urgentă solicitare este moratoriul la penalități și datorii față de creditori.

„O bună parte din producători practic nu pot astăzi să își încheie facturile la pesticide, la imputurile pe care le-am investit în agricultură pe care le-am investit în producere. Suntem în stare de faliment”, a spus Mihai Grebincea, fermier.

„Eu cel mai mult îmi doresc ca noi totuși să găsim punctul de pornire al înțelegerii situației la concret, real. Noi ne-am săturat așa de tablourile acestea în roz sau tablouri care ne-ar descrie că situația ar fi depășită dacă noi am gândi altfel”, a declarat Vasile Mîrzenco, director executiv Asociația Fermierilor.

„Dacă erau prețurile de anul trecut, adică grâul 4,00- 4,50 și floarea măcar 10 lei, noi astăzi nu eram aici”, a spus Vladimir Vrabie, fermier.

*„Noi am transmis proiectul deciziei Comisiei Situații Excepționale, care o are și domnul Bolea, dar azi am transmis și domnului Recean, care conține planul de salvare a fermierilor în trei etape”, a declarat liderul Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, anunțase din start că nu există soluții juridice pentru o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Fermierii au dorit să discute cu prim-ministrul Dorin Recean care era însă într-o vizită programată la Călărași. Nemulțumiți, s-au întors după tractoarele lăsate la marginea Chișinăului. Manifestanții le-au cerut polițiștilor să conducă coloana de tractoare până în centrul orașului.

VOX: „ Am fost la Guvern și nimeni nu a vrut să ne audă și nu a vrut să ne atragă atenția. - Cât o să stați aici? - Nu suntem la curent, până la primăvară, până când o să vină banca și o să ne ia toată tehnica”.

VOX: „Inspectoratul de Poliție sau Inspectoratul de Securitate Publică nu ne permite să intrăm în Piața Marii Adunări Naționale. A fost clar depusă o declarație că tractoarele urmează să staționeze începând cu 23 noiembrie în PMAN să protestăm în fața Guvernului. Tot ce se face acum este datorită Inspectoratului de Securitate Publică”.

Poliția îi va amenda pe organizatorii protestului și agricultorii implicați în altercație. Agenții nu erau obligați să însoțească șirul de tractoare în piață, atribuția lor este asigurarea ordinii publice, au comunicat responsabilii de la poliție.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, anunțase ieri că guvernul va găsi soluții în funcție de specificul problemei. Bolea a mai spus că au fost transferate 200 de milioane de lei pentru fermierii afectați de secetă și că fermierii au primit subvenții.

Responsabilii de comunicare de la agricultură au transmis pentru Moldova 1 că luna aceasta vor fi distribuite 40 de mii de tone de motorină, donată de statul român și autoritățile caută soluții juridice ca să-i ajute pe fermieri în situația financiară complicată.

UPDATE 17:34 Poliția cere participanților la acțiunea de protest din Piața Marii Adunări Naționale să „respecte Regulamentul Circulației Rutiere și să nu pună în pericol traficul”, menționând că au fost create mai multe situații de accident.

UPDATE 16:07 Președintele Comisiei Economiei, Buget și Finanțe a Parlamentului, deputatul PAS, Radu Marian, reacționează la protestele agricultorilor. „Nemulțumirile producătorilor de porumb și floarea soarelui, cei care protestează acum în piață, pot fi înțelese”, a scris parlamentarul pe contul său de Facebook, subliniind totodată că „Guvernul nu poate aloca toată suma pentru dezvoltarea economică doar pentru porumb și floarea soareului”.

UPDATE 15:27 Poliția condamnă acțiunile agricultorilor de pe șoseaua Hîncești, care i-au provocat pe oamenii legii la altercații. Într-un mesaj postat pe rețele, Poliția anunță că vor fi documentați conform legii organizatorii și persoanele implicate în aceste acțiuni.

„Condamnăm acțiunile agresive ale agricultorilor prezenți pe șoseaua Hîncești, prin care au atentat la bunurile statului provocând Poliția prin altercație, prezumându-se intenția de distrugere a mijlocului de transport al Poliției și ultragierea oamenilor legii. Vor fi documentați corespunzător, în baza Legii, atât organizatorii, cât și persoanele implicate în aceste acțiuni. Precizăm că atribuțiile Poliției la asemenea evenimente sunt de asigurare a ordinii publice, dar nu de escortare, pază sau protecție a unor interese. Este regretabil faptul că polițiștii care își exercită atribuțiile de serviciu sunt tratați în așa mod. Reiterăm că NU vom tolera asemenea atitudine față de colegii noștri”, se arată în comunicatul Poliției.

UPDATE 14:35 Altercații și îmbrânceli au avut loc între fermierii protestatari și polițiști. Imagini video au fost publicate pe rețele sociale.

UPDATE 13:02 Fermierii s-au pornit cu tehnica agricolă spre Piața Marii Adunări Naționale

Potrivit reprezentanților Guvernului, vizita lui Recean la Călărași a fost anunțată anterior și nu putea fi contramandată.

UPDATE 12:55 Poliția atenționează agricultorii să nu blocheze traficul rutier și să respecte regulile de circulație.

„Ținând cont de faptul că acțiunea acestora este organizată într-o zi de muncă și urmează să fie tranzitată întreaga capitală, de la periferii spre centru, atenționăm organizatorii despre eventuale blocaje a traficului, dar și respectarea Regulamentului Circulației Rutiere. Solicităm să se țină cont de toate cerințele polițiștilor, iar deplasarea să fie strict coordonată cu oamenii legii, cu respectarea declarației prealabile”, se arată în mesajul Poliției.

UPDATE 12:05 Timp de două ore, agricultorii au așteptat să vină cineva de la Guvern pentru a vorbi cu ei, însă nu a ieșit nimeni. Fermierii au revenit la periferiile capitalei pentru a-și aduce tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale.

Prim-ministrul Dorin Recean se află în vizită de lucru la Călărași. Potrivit reprezentanților Guvernului, vizita lui Recean la Călărași a fost anunțată anterior și nu putea fi contramandată. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare deocamdată nu a venit cu vreo reacție la protestul fermierilor.

Olga Mînzat // Radio Moldova
Sursa: Olga Mînzat // Radio Moldova

UPDATE 10:04 Agricultorii din cele peste 20 de raioane care au venit ieri seara la periferia capitalei au ajuns în fața Guvernului. Deocamdată aceștia au venit la Guvern fără tehnica agricolă. Fermierii își propun să discute cu prim-ministru Dorin Recean revendicările elaborate de organizațiile de fermieri, a declarat pentru Radio Moldova reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

Sergiu Stefanco, din raionul Căușeni, spune că negocierile de săptămâna trecută cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare nu s-au soldat cu un răspuns pozitiv.

Contactați telefonic pentru a comenta protestul fermierilor, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare nu au răspuns apelurilor.

Amintim că, săptămâna trecută, mai mulți fermieri au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, despre problemele din sector. Aceștia au solicitat ca Executivul să introducă un moratoriu la achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților de la bănci pentru următoarele două luni.

Vladimir Bolea a subliniat că ministerul va crea un grup de lucru care va analiza lista agricultorilor expuși riscului de a falimenta și care necesită compensații din partea statului.

Citește mai mult