Social

Porția de sănătate // Ce presupune puncția glandei tiroide

Investigațiile de orice fel sunt un atu al medicinei moderne, un beneficiu pentru fiecare dintre noi ca și potențial pacient, or fără astfel de teste nu putem obține un diagnostic corect și complet. În ediția de astăzi a rubricii „Porția de sănătate”, explicăm importanța, dar și inofensivitatea unei investigații medicale invazive numită puncție sau biopsie a glandei tiroide.

Această procedură se realizează atunci când un pacient prezintă un nodul suspect la nivelul tiroidei. Mai multe detalii despre investigația în cauză, ne dezvăluie Eugeniu Condrațchi, medic chirurg generalist.

„În rezultatul introducerii unui acușor în nodulul glandei tiroide, se aspiră un lichid care conține unele celule. Ulterior, acest lichid se examinează la microscop pentru a obține rezultatul citologic. Acest rezultat poate să ne arate mai multe răspunsuri, fie o puncție neinformativă, un nodul benign sau un nodul cu atipie neclară. În categoriile de răspunsuri 4-5-6 putem depista dacă pacientul trebuie de operat sau nu. În funcție de aceste categorii noi apreciem volumul de operație, stabilim algoritmul de examinare și pregătire a pacientului preoperator. Cu cât este mai bine pregătit pacientul preoperator cu atât e mai mic riscul de o reintervenție.”

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult