La Chișinău se desfășoară Forumul de afaceri europene EUROSFAT 2023
La Chișinău are loc astăzi Forumul de afaceri europene EUROSFAT 2023. Evenimentul se desfășoară pentru prima dată în Republica Moldova, după 10 ediții organizate la București și Timișoara, reunind oficialități de pe ambele maluri ale Prutului și de la Bruxelles.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și cea a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au trimis mesaje în deschiderea evenimentului, prin care au apreciat eforturile Chișinăului în implementarea reformelor, în pofida provocărilor generate de războiul Rusiei în Ucraina, informează Radio Chișinău.
Oferirea, anul trecut, a statutului de țări candidate la aderare pentru Republica Moldova și Ucraina a fost una dintre cele mai asumate decizii ale Uniunii Europene, a transmis de la Bruxelles, printr-un mesaj video, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Ea și-a exprimat, totodată, speranța că, la mijlocul lunii decembrie, Consiliul European va decide în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
„Oferirea statutului de țară candidată transmite un mesaj de speranță și solidaritate și este dovada angajamentului Uniunii Europene, în special în aceste vremuri dificile. Sunt convinsă că Republica Moldova este pe calea cea dreaptă, iar Uniunea Europeană este gata să joace rolul său. Am apreciat recomandarea Comisiei Europene, în vederea extinderii și rămânem încrezători că Consiliul European va deschide negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
În discursul său, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Mihail Popușoi, a apreciat că integrarea europeană a Republicii Moldova este o cauză și a României, care ne susține în acest deziderat.
„Ori cauza integrării europene este cauza fiecărui cetățean al Republicii Moldova și, din fericire, este și cauza prietenilor și fraților noștri din România, multor altor prieteni din întreaga Uniune Europeană. Mai avem și norocul că întregul acquis comunitar este deja oferit, tradus în limba română.”
„Deschiderea negocierilor de aderare va însemna un nou capitol în relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și începutul transformării societății”, a spus ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
Forumul Eurosfat 2023 se distinge prin câteva inovații-cheie. Pentru prima dată, va avea o dimensiune locală și se va transforma în seria EUROSFAT Dialoguri în câteva orașe din România și Republica Moldova - Ungheni (27 noiembrie), Chișinău (28 noiembrie), Bălți (30 noiembrie, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, str. A. Pușkin 38, clădirea NORTEC, et. 4), Ceadîr-Lunga (29 noiembrie, Consiliul Municipal).
Dialogurile de la Bălți și Ceadîr-Lunga vor avea formatul unei discuții publice urmată de întrebări și răspunsuri, unde vorbitorii împreună cu participanții vor aduce în dezbatere subiectul privind „Statutul de țară-candidat UE și procesul de negocieri de aderare: ce presupune procesul de integrare europeană?”,
La eveniment vor fi prezenți lideri politici, factori de decizie, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale și ai sectorului privat, experți naționali și internaționali, reprezentanți ai societății civile și mediului academic din Republica Moldova și invitați speciali precum E.S. Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova; Stela Leucă, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova; Dr. Natalia Gașițoi, rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Băți; Vitalie Vrabie, primarul mun. Ungheni, Anatoli Topal, primarul municipiului Ceadîr-Lunga ș.a.