Internațional

G7 îndeamnă rebelii din Yemen să înceteze să amenințe transportul maritim

Miniștrii de externe ai G7 le-au cerut miercuri rebelilor houthi din Yemen să „înceteze imediat” să amenințe transportul maritim și să elibereze echipajul unei nave de tip cargo pe care au confiscat-o în Marea Roșie în urmă cu zece zile, notează AFP și Agerpres.

AFP. Militanții houthi au deturnat nava Galaxy Leader pe 19 noiembrie
Sursa: AFP. Militanții houthi au deturnat nava Galaxy Leader pe 19 noiembrie

„Cerem tuturor părților să nu amenințe ori să obstrucționeze exercitarea legală a drepturilor și libertăților de navigație de către toate navele", potrivit declarației miniștrilor G7.

„În mod special, facem apel la houthi să înceteze imediat atacurile asupra civililor și amenințările împotriva căilor maritime internaționale și navelor comerciale și să elibereze M/V Galaxy Leader și echipajul său, capturat ilegal în apele internaționale pe 19 noiembrie”, au adăugat ei.

Rebelii houthi, aliați ai Iranului, au capturat această navă comercială cu 25 de membri ai echipajului în represalii la războiul dus de Israel împotriva Hamas în Fâșia Gaza, reacție la atacul sângeros și fără precedent al acestei mișcări palestiniene asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie.

Nava deturnată Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, era operată de o companie maritimă japoneză, dar aparține unei companii britanice deținută parțial de magnatul israelian Abraham Ungar.

O tentativă de a captura M/V Central Park, un petrolier cu armator israelian, a fost, de asemenea, dejucată duminică în Golful Aden de către un distrugător american, USS Mason, care i-a arestat imediat pe cei cinci presupuși atacatori, suspectați a fi pirați somalezi.

Vineri, o altă navă având legături cu Israelul a fost ușor avariată în Oceanul Indian de o dronă explozivă de tip Shahed de fabricație iraniană, fără a se înregistra răniți.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult