Politic

Siegfried Mureșan: „Republica Moldova a confirmat speranța pe care Uniunea Europeană și-a pus-o în ea când a oferit statutul de stat candidat”

Republica Moldova trebuie să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană, deoarece îndeplinește toate criteriile necesare, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan, la Chișinău. La rândul său, deputatul din Parlamentul Republicii Moldova, Mihail Popșoi, a apreciat sprijinul Parlamentului European pentru țara noastră, și a menționat că autoritățile de la Chișinău vor continua angajamentele propuse pentru aderarea la blocul comunitar. Cei doi parlamentari au susținut o conferință de presă în calitatea lor de copreședinți ai Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

„Considerăm că R. Moldova trebuie să înceapă negocierile deoarece îndeplinește toate criteriile necesare pentru începerea negocierilor. Cele nouă recomandări de reforme propuse de Comisia Europeană anul trecut, au fost implementate în așa o măsură încât la moment putem trece la etapa următoare. De aceea spun foarte clar, în ultimul an Republica Moldova a confirmat speranța pe care Uniunea Europeană și-a pus-o în ea când a oferit statutul de stat candidat”, a remarcat Siegfried Mureșan.

Totodată, eurodeputatul a apreciat și reformele care se implementează la Chișinău. „Reformele au fost înregistrate în timp bun și s-au înregistrat reforme semnificative în domenii în care ani de zile înainte s-a stagnat, în special reforma justiției, reforma sistemului judecătoresc și combaterea corupției”, a mai specificat parlamentarul.

Republica Moldova va primi 50 de milioane de euro, de la Parlamentul European, bani prevăzuți în bugetul pentru anul 2024 cu privire la vecinătatea estică a Uniunii Europene. „Toți acești bani vor fi alocați Moldovei”, a precizat eurodeputatul.

În același timp, deputatul Mihail Popșoi a declarat că Republica Moldova a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a realiza aproape complet acele 9 recomandări ale Comisiei Europene.

„Vom depune în continuare eforturi pentru a realiza acele angajamente pe care le-am făcut. Cetățenii Republicii Moldova asta își doresc de la noi, să îmbunătățim viața de zi cu, iar Parlamentul European, Uniunea Europeană, este un partener de încredere grație acelui sprijin financiar care ne ajută să păstrăm stabilitatea macrofinanciară în Republica Moldova”, a menționat parlamentarul de la Chișinău.

„Țara noastră are un obiectiv clar, iar acest obiectiv este integrarea europeană”, a mai specificat Mihail Popșoi.

Menționăm că Legislativul de la Chișinău a găzduit, miercuri, 29 noiembrie, cea de-a 14-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (CPA RM-UE). Evenimentul a reunit deputați din Parlamentul Republicii Moldova, europarlamentari și reprezentanți ai Guvernului, care au discutat despre progresele înregistrate de țara noastră în contextul implementării celor nouă recomandări enunțate în avizul Comisiei Europene. Potrivit Parlamentului, discuțiile au vizat procesul de implementare a reformei justiției, securitatea și situația economică din țara noastră.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult