Cultură

La Chișinău s-a desfășurat Festivalul colindelor „Hristos se naște, slăviți-L”

Colinde strămoșești au răsunat la cea de-a 7-a ediție a Festivalului „Hristos se naște, slăviti-l” desfășurat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Colindul „În grădina raiului” este cartea de vizită a grupului folcloric „Stegăreii” din satul Cruglic, raionul Criuleni.

„Este un colind cules de la o bătrânică de la noi din sat. L-am luat în repertoriu ca să fie colindul nostru, colindul chiar al satului Cruglic. Atunci când se colindă, se deschid porțile cerului și coboară pe pământ Raiul, așa simțim noi când colindăm, ceva nemaipomenit”, spune conducătorul ansamblului „Stegăreii”, Liuba Crudu.

„Păstrăm tradițiile din moși-strămoși, din buneii noștri și le ducem mai departe. Arătăm că nașterea lui Hristos a fost un mare eveniment și noi îl păstrăm în inimă”, spune Ion Moraru, unul dintre membrii ansamblului.

Tradiția este perpetuată de tânăra generație de colindători.

„E o bucurie mare în suflet că am avut ocazia să reprezentăm satul, frumosul nostru cuibușor”, menționează Victoria Grosu, o elevă din satul Pepeni, raionul Sîngerei.

„A participa la un festival înseamnă a trăi duhul unei sărbători, a trăi bucuria ta personală, a trăi bucuria celorlalți, înseamnă a-l aduce pe Dumnezeu în inimile noastre și a-l transmite celorlalți”, spune preotul Nicolae Jelihovschi, conducătorul corului „Sălcuța”.

Festivalul este organizat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

„Fiecare colectiv vine la acest festival cu colinde care reprezintă locul de unde se trag. Anul acesta, în premieră, a evoluat un cor de preoți „Protopopiatul” din Criuleni și Dubăsari”, menționează protoiereul Nicolae Ciobanu.

Celor 15 colective, care au trăit și împărtășit bucuria colindei la festival, le-au fost oferite diplome și daruri.

Citește mai mult