Regional

Expoziție inedită la Soroca în contextul proiectului „Ștefan cel Mare - istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”

Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca a vernisat expoziția „Epoca lui Ștefan cel Mare reflectată prin patrimoniul muzeal de pe ambele maluri ale Prutului”. Evenimentul a fost organizat în contextul derulării proiectului transfrontalier „Ștefan cel Mare - istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”. Expoziția este compusă din 60 de exponate, care sunt proprietatea Muzeului Județean Vaslui.

planiada.ro/Muzeul Județean Ștefan cel Mare din Vaslui
Sursa: planiada.ro/Muzeul Județean Ștefan cel Mare din Vaslui

Evenimentul expozițional încearcă să recompună atmosfera epocii lui Ștefan cel Mare și a moștenirii sale culturale. Expoziția reflectă cultura materială și spirituală a Țării Moldovei din acea perioadă, în special prin etalarea unor replici de arme și obiecte de luptă, piese de cult, obiecte din ceramică ornamentală și de uz casnic, precum și obiecte și unelte meșteșugărești din lemn și fier, la care se adaugă și replici ale unor piese de cavalerie specifice epocii ștefaniene.

„Multe din obiecte au fost descoperite în această curte Domnească, iar obiecte cu caracter spiritual au fost descoperite în capela curții domnești. Cea mai valoroasă din cele expuse aici este o spadă, o puteți vedea - spada moldovenească de două mâini care este foarte apropiată de spada lui Ștefan cel Mare”, menționează directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, Laurențiu Chiriac.

Nu lipsesc obiectele populare meșteșugărești, emblemele Țării Moldovei, iar la loc de cinste este expusă și macheta Cetății Soroca.

„Ele nu se deosebesc practic cu nimic de originale, ele prezintă ceva unicat îndeosebi pentru faptul ca muzeul nostru pe parcursul existenței sale, mai mult de jumătate de secol, nu a mai găzduit o astfel de expoziție”, relevă directorul Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca.

VOX: „M-a impresionat faptul că am putut vedea aceste săbii cu care au luptat strămoșii noștri, pe care nu în toată ziua le poți vedea și eu, că sunt eleva la turism, îmi va fi foarte de ajutor pe viitor.”;

„Am fost impresionată de toate artefactele aduse de pe ambele maluri ale Prutului, de cum au fost cu grijă selectate și păstrate până în zilele de astăzi să putem să le vedem și noi.”

Potrivit organizatorilor, evenimentul expozițional contribuie la dezvoltarea unei rețele de turism în Republica Moldova și România prin creșterea atractivității față de patrimoniul istoric legat de epoca lui Ștefan cel Mare. Expoziția găzduită de Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca va fi deschisă publicului timp de o lună.

planiada.ro/ Muzeul Județean Ștefan cel Mare din Vaslui
Sursa: planiada.ro/ Muzeul Județean Ștefan cel Mare din Vaslui
planiada.ro/ Muzeul Județean Ștefan cel Mare din Vaslui
Sursa: planiada.ro/ Muzeul Județean Ștefan cel Mare din Vaslui

Citește mai mult