Cultură

România în fotografii: Renumitul fotograf Ovi D. Pop din Oradea și-a vernisat expoziția itinerantă la Chișinău

Expoziția itinerantă de fotografie "România mea", expusă anterior în Belgia, China, Ucraina, Singapore și Belarus, a ajuns de Ziua Naționala a României la Chișinău. Autorul fotografiilor este maestrul Ovi D. Pop, artist fotograf din Oradea, care a prezentat pe gardul de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei o colecție de imagini ce reprezintă o Românie mai puțin cunoscută, dar atât de profundă.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Un bătrân violonist din Bihor, câmpii și biserici văzute de la înălțime, oameni de la talpa țării și peisaje de poveste reprezintă puncte de atracție pentru trecătorii care au acces liber la fotografii.

„Niște fotografii pline de energie, luminoase, îmi place tot ce văd. E verde, luminos, întunericul nu-mi place. E România, desigur că România. Minunat.”

„Este viziunea mea asupra României. Am încercat să prezint publicului diferite locații pe care unii nici nu le cunosc, din diverse perspective și anotimpuri. Este foarte important că chiar de Ziua României să fie expusă această colecție. Au numeroase premii internaționale și vă dați seama că este o mândrie când o lucrare a ta sau o locație pe care tu o vezi în anumit fel să fie premiată”, spune autorul lucrărilor, fotograful Ovi D. Pop.

Expoziția "România mea" este organizată la inițiativa Uniunii Fotografilor din Republica Moldova, care cooperează de ani buni cu Ovi Pop și clubul foto din Oradea.

„Am realizat și proiecte comune în România, sper în curând să putem realiza și în Republica Moldova. Această expoziție este o retrospectivă a României cu ochii artistului Ovi Pop. Nu este doar o parte turistică, este o parte mai adâncă, mai profundă a României”, constată Anatol Poiată, președintele Uniunii Fotografilor din Republica Moldova.

„Este la moment cel mai titularizat și mai onorat în lume artist fotograf din România reprezintă Ardealul, dar interesele și tematica lui sunt diferite. Aș vrea să-l provoc pentru viitor să vină cu o expoziție mai amplă, de autor”, spune fotograful Iurie Foca.

Expoziția "România mea" poate fi văzută la Chișinău până pe 15 decembrie, după care va fi prezentată la Tallinn și Vilnius.

Citește mai mult