Regional

Soroca: La tradiționalul concurs al orchestrelor populare "Victor Postolachi", orchestra "Doina" a câștigat premiul mare

La Soroca s-a desfășurat cea de-a șaptea ediție a festivalului-concurs al orchestrelor de muzică populară "Victor Postolachi". Șapte orchestre din diferite raioane ale țării au participat la competiție. Band-orchestra "Doina" din Soroca, sub conducerea dirijorului Ion Vorotneac, a câștigat premiul mare, mai exact 3000 de lei și tradiționalul trofeu.

ziarulnostru.info
Sursa: ziarulnostru.info

Cele șapte orchestre participante la concurs au prezentat publicului un repertoriu variat, cu piese autentice specifice zonelor pe care le reprezintă: Dondușeni, Orhei, Soroca, Drochia, Sângerei, Ungheni și Briceni.

„Am prezentat orchestra "Alboteanca" cu un șir de melodii populare și o romanță printre ele. Sperăm să venim și la alte ediții.”;

„Am venit în scenă cu mai multe piese lirice. Cu două lucrări de orchestră, cu un solo de nai în amintirea lui Victor Postolachi.”;

„Am venit cu un repertoriu nou, inedit chiar, a conducătorilor acestui colectiv. Am adus cântece de acasă, de la noi de la Orhei.”

Lupta a fost una acerbă, însă premiul mare a rămas în orașul gazdă. Astfel, de trofeu s-a învrednicit Band-orchestra "Doina" din Soroca.

„Acest concurs în numele lui Postolachi este ceva divin pentru noi, pentru că mi-a fost și mie profesor. Muzica variată și instrumentală și vocală și orchestrată și mă mândresc că astăzi ceea ce mi-am visat cu mulți ani în spate s-a realizat în această scenă”, spune dirijorul orchestrei "Doina", Ion Vorotneac.

Festivalul concurs în memoria lui Victor Postolachi, fost profesor la Colegiul de Arte "Nicolae Botgros", devine tot mai popular printre muzicieni, în contextul în care, de la an la an, participă tot mai multe colective.

„Mă bucur nespus de mult că acest festival are continuitate, una mai frumoasă decât alta, una mai organizată decât alta, una mai profesionista decât alta”, spune Elena Postolachi, soția maestrului Victor Postolachi.

„Prin acest festival rămâne a trăi Victor Postolachi, un mare dirijor de orchestră, un profesor care a educat multe generații de interpreți, în muzică populară. Este îmbucurător faptul că de la an la an, orchestrele sunt mai bine pregătite”, constată Grigore Bucătaru, șef Secția Cultură, Soroca.

Festivalului-concurs al orchestrelor de muzică populară "Victor Postolachi" a ajuns la cea de-a șaptea ediție.

Citește mai mult