Curaj, în ciuda greutăților: Doi tineri în scaun cu rotile din Criuleni și-au găsit un loc de muncă și au planuri mari de viitor
Demonstrează că în ciuda greutăților reușesc să-și atingă scopurile. Este poveste a doi tineri din Criuleni care deși sunt în scaun cu rotile și-au găsit un loc de muncă. Tineri spun că a fost greu, au primit multe refuzuri, dar într-un final au reușit. Totuși, accesibilitatea în instituțiile publice rămâne a fi o problemă serioasă pentru persoanele cu nevoi speciale.
„- Câte vă fac? - Una! - Doi lei.”
Olimp Ilievici are 28 de ani și este dependent de un scaun cu rotile. Cu sprijinul Asociației "Motivație" a închiriat un spațiu în cadrul Agenției Servicii Publice unde deja de trei ani face xerocopii la documente.
„De la început a venit ca o idee, ca o încercare. La început îmi părea ceva plictisitor, dar pe urmă am început să fac cunoștință cu oamenii frumoși care m-au plăcut. Vin la lucru cu bucurie, cu energie”, povestește Olimp Ilievici.
Deși este din Criuleni a dorit să trăiască în capitală. La început i-a fost greu să-și găsească un job dar și chirie.
„Foarte multe companii m-au refuzat, a fost un pic dificil dar nu am dat mâinile în jos, nu m-am descurajat. Plus trăiesc la gazdă că trebuie să îmi caut o gazdă accesibilă ca să pot intra ușor, să ies și tot așa foarte mulți proprietari mă refuzau”, își amintește tânărul.
Olimp Ilievici își dorește să se căsătorească și are un îndemn pentru persoanele cu nevoi speciale.
„Eu vreau să-i îndemn, în primul rând, să nu dea mâinile în jos și dacă a încercat ceva și nu s-a primit, să nu se descurajeze”, spune tânărul antreprenor.
Iar Eleonora Verdeș, o tânără de 29 de ani în scaun rulant, este profesoară la gimnaziul din satul Izbiște, raionul Criuleni. Ea învață copiii să confecționeze diferite lucrări handmade. Eleonora spune că greu și-a găsit un loc de muncă.
„Lucrez deja de șase ani în calitate de profesoară. A fost foarte greu pentru că o persoană cu dizabilități este foarte greu să-și găsească un loc de muncă, pentru că fiecare angajator se teme să nu aibă grija asta, să ofere accesibilitate, să ofere condiții, suport și așa mai departe. Cu copiii la fel învățăm să croșetăm, să brodăm, cu biser, cu ață”, povestește Eleonora Verdeș.
Cea mai mare provocare este deplasarea către serviciu, spune profesoara.
„Cea mai mare dificultate pentru o persoană în scaun cu rotile este accesibilitatea pentru că este foarte, foarte puțin accesibil pentru noi. Nu sunt rampe, drumuri inaccesibile, transportul inaccesibil, sunt foarte multe lucruri care pe noi ne închid între patru pereți”, menționează Eleonora Verdeș