Politic

Conceptul de funcționare a Centrului de Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării a fost supus dezbaterilor publice în Parlament

Centrul de Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării ar urma să aibă 35 de angajați și va fi condus de un director și un director adjunct. Conceptul de funcționare a instituției și modul în care comunicarea strategică și contracararea dezinformării vor contribui la îndeplinirea misiunii Centrului în următorii patru ani a fost supus dezbaterilor publice în Parlament.

media-azi.md
Sursa: media-azi.md

În document mai sunt definite și interesele naționale, amenințările la adresa securității țării și modul în care acestea vor fi combătute.

În cadrul Centrului ar urma să activeze mai multe direcții, cum ar fi analiză și conștientizare națională, consolidarea rezilienței, dezvoltare și parteneriate, precum și servicii de informare sau audit interne.

Potrivit autorilor conceptului, Centrul nu va avea pârghii pentru a afecta libertatea de exprimare a cetățenilor sau pentru a stabili politici editoriale pentru mass-media.

„Comunicarea strategică și combaterea dezinformării devin elemente esențiale pentru menținerea unei societăți corect informate, pentru protejarea securității naționale și a integrității proceselor democratice. Prin crearea acestui Centru ne-am aliniat la standardele și bunele practici din țările care prețuiesc democrația, siguranța și prosperitatea cetățenilor lor”, a declarat Ana Revenco, directoarea Centrului.

Astfel, în perioada anilor 2024-2028, prioritățile de bază ale Centrului vor fi dezvoltarea capacităților instituțiilor statului de a comunica eficient și de a combate dezinformarea, dar și dezvoltarea capacității societății de a face același lucru. Centrul își mai propune să consolideze valorile democratice și aspirațiile europene, precum și întărirea securității naționale, mai ales în contextul situației din regiune și anume războiul dus de Federația Rusă în Ucraina.

„Centrul va utiliza o gamă largă de metode care sunt axate pe crearea de platforme și mecanisme de comunicare, analiză, evaluare și acțiuni de comunicare publică. Operaționalizarea va consta în programe de monitorizare și analiză a spațiului informațional, inițiative de verificare a faptelor și campanii de conștientizare publică”, a menționat Ana Revenco.

Centrul ar urma să fie funcțional din anul viitor. Amintim că, la sfârșitul lunii mai, președintele țării, Maia Sandu, a anunțat despre crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării. Conceptul de funcționare urmează să fie examinat și de comisiile parlamentare, iar ulterior adoptat de plenul Legislativului. Din bugetul de stat pentru anul 2024, pentru activitatea Centrului, ar urma să fie alocați 20 de milioane de lei.

Citește mai mult