Internațional

Continuă blocada transporturilor la granița dintre Polonia și Ucraina

Continuă blocada transporturilor la granița dintre Polonia și Ucraina. Mii de camioane ucrainene așteaptă săptămâni întregi să treacă frontiera dintre cele două state. De mai bine de o lună, camionagiii polonezi blochează punctele de control, protestând împotriva a ceea ce ei numesc „concurență neloială” din partea colegilor din țara vecină și cer autorităților să ia măsuri pentru a combate această nedreptate.

euronews.ro
Sursa: euronews.ro

Coada de camioane se întinde pe zeci de kilometri. Șoferii ucraineni, obosiți și epuizați, așteaptă în mașini de săptămâni întregi. La fel de epuizați sunt și camionagiii polonezi, care protestează de mai bine de o lună, cerând autorităților să ia măsuri.

„Lăsați-ne să ne întoarcem pe la casele noastre! Aceasta este cererea noastră. Nu este normal. Unii dintre cei care sunt aici au petrecut câte trei săptămâni în mașini”, afirmă Oleg Treciak, șofer de camion.

Timpul s-a răcit considerabil, temperatura este sub zero grade. Voluntarii aduc mese calde șoferilor.

„Am adus mâncare, inclusiv supă caldă, și câteva produse de primă necesitate de care șoferii au nevoie”, susține Artiom Drogobițki, voluntar.

Companiile de transport poloneze sunt cele mai indignate de faptul că, potrivit deciziei autorităților, transportatorii ucraineni au voie să treacă granița fără permise speciale, chiar dacă acest document este necesar pentru toți camionagiii care intră în țările comunitare din afara UE.

„În jur de 30 sau 40 la sută din companiile de transport poloneze nu mai au de lucru, camioanele lor sunt în impas. Este o problemă uriașă; această concurență ucraineană este o mare amenințare pentru noi și pentru UE”, menționează Kamil Ambrosiak, proprietar de companie de transport poloneză.

Bruxellesul a oferit facilități șoferilor din Ucraina după invazia militară a Rusiei, pentru a ajuta exporturile ucrainene. În ultimele zile, fermierii polonezi și șoferii slovaci s-au alăturat, de asemenea, protestului. Dacă nu se ajunge la un acord până la sfârșitul anului, protestatarii intenționează să extindă blocada până în februarie.

Citește mai mult