Internațional

Zelenski se adresează Congresului SUA pentru a cere deblocarea ajutorului militar

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează marți prin videoconferință Congresului SUA pentru a obține deblocarea ajutorului american pentru Ucraina, în timp ce armata ucraineană încearcă să combine operațiunile ofensive cu cele defensive, dar, în lipsa resurselor suficiente materiale și umane, se află în fața unui viitor incert după ce contraofensiva lansată în iunie nu a condus la rezultatele așteptate, relatează agențiile France Presse și EFE.

Casa Albă însăși a tras semnalul de alarmă luni, avertizând că, în lipsa unui acord cu opoziția republicană, ajutorul militar american destinat Ucrainei ar putea fi sistat în săptămânile următoare.

Președintele democrat Joe Biden a cerut pe 20 octombrie cuplarea unui nou ajutor pentru Ucraina, de peste 61 de miliarde de dolari, cu unul pentru Israel, de circa 14 miliarde de dolari, sperând că includerea acestora într-un pachet comun este soluția pentru a neutraliza reticențele unor congresmeni republicani față de continuarea ajutorului pentru Ucraina, ceea ce a condus însă la blocarea întregului pachet, potrivit Agerpres. În Camera Reprezentanților, cu majoritate republicană, mai mulți aleși republicani cer încetarea imediată a ajutorului pentru Kiev. Dar în Senatul cu majoritate democrată, opoziția republicană este mai degrabă favorabilă susținerii Ucrainei, iar acestei camere i se va adresa președintele Zelenski în intervenția sa, care nu va fi publică.

Pentru deblocarea respectivului pachet financiar, liderul republican din Camera Reprezentanților, Mike Johnson, cere înăsprirea politicii administrației americane cu privire la migrație în contextul valului de migranți veniți dinspre Mexic, ceea ce deocamdată democrații refuză. Fără o "schimbare radicală" a acestei politici, niciun nou ajutor pentru Ucraina nu va fi adoptat, a avertizat Johnson într-o scrisoare transmisă Casei Albe.

De asemenea, liderul republican din Cameră a cerut mai multe informații despre strategia cu privire la Ucraina. "Președintele Biden trebuie să răspundă interpelărilor Congresului cu privire la eșecul Administrației de a prezenta până în prezent obiective clar definite și cu privire la eșecul de a furniza (Ucrainei) arme esențiale cu regularitate", menționează Mike Johnson în aceeași scrisoare.

Deși nimeni o recunoaște public la Kiev, contraofensiva ucraineană pare că s-a blocat total odată cu venirea iernii, în timp ce Rusia a preluat inițiativa pe front și strânge cercul în jurul redutei ucrainene de la Avdiivka și la Kupiansk.

La șase luni de la declanșarea contraofensivei ucrainene ce urmărea mai ales atingerea Mării Azov și tăierea accesului trupelor ruse către teritoriul ocupat din sudul Ucrainei, cotidianul Washington Post a publicat o analiză a acestei operațiuni, ale cărei concluzii sunt negative pentru planurile președintelui Zelenski.

Lipsa rezultatelor a creat fricțiuni, de o parte între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, și de cealaltă parte între Kiev și Washington, care aveau fiecare altă viziune asupra abordării contraofensivei, în timp ce Occidentul nu a reușit să satisfacă cererile Kievului cu privire la livrarea de arme și muniții.

Statele Unite au fost implicate profund în planificarea contraofensivei, iar ofițeri americani și britanici au simulat opt scenarii majore ale desfășurării acesteia. Însă oficialii americani și ucraineni au fost uneori în dezacord cu privire la strategia, tactica și calendarul operațiunii, dezvăluie Washington Post.

Pentagonul a dorit lansarea contraofensivei în aprilie, pentru a împiedica Rusia să-și continue consolidarea liniilor defensive. Însă generalii ucraineni au ezitat, insistând că au nevoie de mai multe arme și de o mai bună instruire a trupelor, astfel că ofensiva a fost în cele din urmă lansată în iunie.

De asemenea, ofițerii americani erau încrezători că un atac frontal masiv al trupelor mecanizate pe o singură axă, în direcția orașului Melitopol, va străpunge decisiv liniile rusești. Armata ucraineană a recurs la un atac mecanizat masiv, dar pe trei axe, pe cea sugerată de SUA, plus alte două către orașele Berdiansk și Bahmut, sperând că va forța astfel armata rusă să-și disperseze forțele. Însă după patru zile de ofensivă a trupelor mecanizate, câmpul de luptă era presărat cu echipamente militare ucrainene distruse, inclusiv blindate americane Bradley, tancuri germane Leopard și vehicule pentru deminare, iar numărul mare de soldați ucraineni morți și răniți a prăbușit moralul trupelor.

În fața acestei situații, pentru a opri pierderile umane și a nu pierde întregul echipament occidental - circa 60% din armamentul greu ucrainean angajat în contraofensivă fusese deja distrus sau avariat -, generalul Zalujnîi a schimbat tactica și a ordonat atacuri ale infanteriei în grupuri mici, de circa 10 soldați, idee neagreată de Pentagon.

În fața plângerilor Kievului, care a acuzat SUA pentru lipsa rachetelor cu rază lungă de acțiune și a avioanelor care să ofere acoperire aeriană trupelor, Washingtonul i-a furnizat în septembrie muniții cu fragmentație, dar era deja prea târziu. Planul inițial, acela ca trupele ucrainene să ajungă la Marea Azov în 60 până la 90 de zile, nu a fost atins. Trupele ucrainene au avansat doar circa 20 de kilometri prin câmpurile de mine și au eliberat o suprafață de numai aproximativ 200 de kilometri pătrați, iar acum se văd din nou în defensivă în unele sectoare ale frontului.

Șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Andrii Iermak, a avertizat tot marți, potrivit Reuters, că o amânare a ajutorului american pentru țara sa ar crea un "mare risc" ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia.

"Dacă ajutorul pe care îl dezbate acum Congresul va fi pur și simplu amânat (...) există un mare risc să rămânem în aceeași poziție în care suntem în prezent", a spus Iermak, adresându-se think-tank-ului american U.S. Institute of Peace. "Și, desigur, aceasta face foarte probabil imposibilă continuarea eliberării (de teritorii) și ne aduce într-un mare risc de a pierde războiul", a adăugat consilierul președintelui Zelenski.

Citește mai mult