Trei sute de mii de moldoveni cu cetățenie română ar risca să rămână fără buletine românești
Trei sute de mii de moldoveni cu cetățenie română ar risca să rămână fără buletine românești, susțin reprezentanții unei companii juridice. Potrivit acestora, autoritățile române verifică adresele de domiciliu ale deținătorilor de cărți de identitate românești, iar dacă persoanele nu sunt identificate la acea adresă, documentele le-ar putea fi confiscate.
Compania susține că aceste lucruri nu sunt justificate, în timp ce autoritățile române vor să se asigure că elimină situațiile în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă.
„Mai mult noi, cei din Republica Moldova, se afirmă că abuziv deținem acest buletin românesc și hai să ne stopeze, să ne ridice spre anulare cartea de identitate și ori ne dezicem de ea, ori ne conformăm legii noi. Să respectăm condițiile cu zece persoane la domiciliu, să respectăm deplasarea și lipsa de la domiciliu până la 15 zile. Să declarăm dacă lipsim din România mai mult de 15 zile”, opinează Ion Guștiuc, directorul unei companii juridice.
Reprezentantul companiei susține că, prin legea care prevede aceste lucruri, se încalcă Articolul 25 din Constituția României, care garantează dreptul fiecărui cetățean de a-și stabili domiciliul, reședința în orice localitate din țară, de a emigra și de a reveni în țară. În acest sens, compania intenționează să înainteze o petiție prin care să ceară anularea acestui articol. Totuși, există și soluții pentru cetățenii moldoveni de a-și stabili domiciliul legal în România.
„Îți procuri singur un imobil, o casă. Sau găsești o rudă unde te poți stabili sau apelezi la agenți imobiliari, avocați, sau cineva care să-ți identifice legal un domiciliu. Din păcate, trebuie de negociat și partea oficială de taxe locale”, afirmă Ion Guștiuc.
Oamenii sunt îngrijorați că ar putea să plătească din nou pentru a-și face o altă carte de identitate românească.
VOX: „Am auzit la cineva din cunoscuți care au traversat frontiera și înapoi când au venit la vamă la noi, în Moldova, le-au anulat buletinul, dar din ce cauză nu cunosc. Părerea mea nu este prea bună pentru cetățenii noștri moldoveni care au dublă cetățenie.”;
„Am auzit, chiar ieri am citit. Soția mea are buletin, nu eu. O să scoatem bani din buzunar, ce o să facem, ce are de făcut moldovanul?”;
„Eu cred că asta se întâmplă pentru că foarte mulți cetățeni de-ai noștri își fac actele românești. Timp pierdut, bani.”
În mai 2023, Camera Deputaților din România a adoptat o propunere legislativă care prevede că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane. Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amendă.
Autoritățile române vor să reglementeze normele ce vizează acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor și să limiteze situațiile în care un număr mare de persoane își stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă.