Social

Bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, aprobat în prima lectură. Prețul poliței rămâne neschimbat

Prețul poliței de asigurare medicală va rămâne neschimbat și anul viitor. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat în plenul Parlamentului că, în 2024, prima de asigurare obligatorie medicală va costa 12 mii 636 de lei.

Această sumă va fi achitată doar de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație – până pe 31 martie. În perioada 1 ianuarie – 31 martie, prima va putea fi procurată la preț de 4 056 de lei.

Ala Nemerenco a explicat că rămân aceleași reduceri pentru primul trimestru pentru toate categoriile care existau înainte.

„Deci, rămân 1014 lei costul pentru proprietarii de terenuri agricole, dar care nu se includ și în alte categorii, 1622 de lei pentru diferite activități comerciale, de vânzare cu amănuntul, cu excepția mărfurilor supuse accizelor. De asemenea, procurarea cu 2028 de lei pentru întreprinderile individuale, arendatorii de teren, deținătorii de patente și 4056 de lei - pentru notari, avocații, executori judecătorești, traducători și mulți alții care au o activitatea liberă”, a spus Ala Nemerenco.

Menționăm că, în anul 2024, valoarea veniturilor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală vor crește cu 6,1 % față de veniturile precizate în 2023 și vor ajunge la 15 420 082,4 mii de lei. Potrivit Ministerului Sănătății, din suma totală a FAOAM, veniturile proprii, inclusiv donațiile din sursele externe, vor constitui 8,4 miliarde de lei, sau 54,6 %, iar 45,4% vor fi transferurile de la bugetul de stat.

Respectiv, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense, achitate de angajați, vor constitui 8 miliarde de lei, cu 15,1 % mai mult decât suma aprobată în 2023. Totodată, veniturile acumulate din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă achitată de persoanele fizice vor fi de 162 milioane de lei.

Totodată, cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală ar urma să fie, în 2024, în valoare de 15 420 082,4 mii de lei, cu 6,1 % mai mult față de cheltuielile precizate în 2023.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult