Economic

De Ziua Internațională a Aviației Civile, aeroporturile din Chișinău și Iași au semnat un acord de cooperare

Aeroportul Internațional Chișinău a semnat astăzi un acord de colaborare cu Aeroportul Internațional Iași. Evenimentul se înscrie în șirul de activități dedicate Zilei Internaționale a Aviației Civile. Tot cu această ocazie, în sala de plecări a Aeroportului Chișinău maestrul Eugen Doga, alături de alți renumiți artiști din țara noastră a susținut un concert de zile mari.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Acordul semnat între cele două instituții va permite aerogării Chișinău să atragă fonduri europene pentru a-și dezvolta infrastructura, în contextul statutului Republica Moldova de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Aeroportul Internațional Chișinău are nevoie de mai multe spații pentru pasageri, de mai multe spații pentru zonele de așteptare, are nevoie și de modernizarea pistei de decolare-aterizare, în tot ce înseamnă echipamente de securitate vrem să atragem cât mai multe fonduri europene. Aeroportul internațional Iași este la acest capitol unul din exemplele cele mai bune inclusiv și din România la capitolul atragerii de fonduri”, a menționat managerul AIC, Constantin Vozian.

În ultimii șapte ani, Aeroportul Internațional Iași a reușit să atragă fonduri europene de peste 150 de milioane de euro. În prezent, o treime din pasagerii Aeroportului Internațional Iași sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

„Am reușit să facem o pistă nouă, flexibilă, am reușit să extindem suprafața de mișcare și parcare a avioanelor, reușim acum să construim un terminal de 31 de mii de metri pătrați, reușim să extindem parcarea. Acum la Iași avem patru proiecte europene, pe fonduri europene în lucru. Suntem dispuși să ajutăm, să sprijinim”, a subliniat directorul general al Aeroportului Internațional Iași, Romeo Vatră.

În prezent, de pe Aeroportul Internațional Chișinău operează zboruri 19 companii aeriene. Radu Lisnic și-a urmat visul din copilărie de a deveni pilot, iar școala de aviație a absolvit-o în SUA. Bărbatul spune că a hotărât însă să revină să muncească acasă, iar de trei ani este pilot de linie la o companie autohtonă.

„A fost un drum lung, dar într-un final își merită efortul depus. Noi nu plecăm pentru foarte mult timp, este ca o zi obișnuită de lucru ca pentru fiecare: cineva lucrează în oficiu, timpul de lucru nu e mai mult de 13 ore. Avem o echipă puternică, de tehnicieni și oameni profesionali care lucrează în continuu pentru a menține starea tehnică a aeronavelor la un nivel înalt”, spune pilotul Radu Lisnic.

De ziua internațională a aviației civile pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău au fost delectați cu muzică bună interpretată de renumiți artiști autohtoni.

„Aviația este o parte integrală a noastră. Nici nu-mi închipui cum eram să fim cunoscuți undeva, să ajungă muzica noastră undeva. Eu felicit în primul rând toată lumea care zboară, care ne face și pe noi să zburăm, să prindem aripi”, spune compozitorul Eugen Doga.

Potrivit datelor administrației Aeroportului, de la începutul anului 2023, Aerogara Chișinău a deservit aproape 2,7 milioane de pasageri, ceea ce reprezintă o creștere față de anul precedent cu peste 400 de mii de călători.

Citește mai mult