Internațional

Franța: A fost dat startul Festivalului Luminilor la Lyon

La Lyon, în condiții de maximă securitate s-a dat startul Festivalului Luminilor - Fête des Lumières. Timp de patru zile, cu instalațiile sale luminoase orbitoare, evenimentul promite să ofere câte ceva pentru toată lumea. Organizatorii se așteaptă să atragă aproximativ două milioane de vizitatori până duminică.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Timp de patru zile, inima orașului Lyon va fi luminată de creațiile unor artiști francezi și internaționali care au invitat publicul să descopere într-o ambianță feerică străzi și clădiri emblematice prin intermediul a zeci de instalații luminoase.

O atmosferă electronică ultramodernă a fost creată la Catedrala Saint-Jean.

„Atmosfera este inedită, este ceva ce nu vezi nicăieri, este grozav.”;

„În fiecare an abia așteptăm să vedem noile proiecții, ce se va proiecta în comparație cu anul trecut. Deci este frumos, da!”

În Place des Terreaux, lângă primărie, spectacolul este un omagiu adus inventatorilor cinematografiei, fraților Lumière. Aici, filmele lor, primele din istoria imaginii în mișcare, sunt reinterpretate de inteligența artificială.

„Sunetul, imaginea sunt uluitoare.”;

„Îmbinarea modernismului cu primele imagini ale fraților Lumière este o idee excelentă, iar redarea de pe fațadă este splendidă.”

Festivalul Luminilor are loc la câteva săptămâni după ce gradul de alertă antiteroristă din Franța a fost ridicat la cel mai înalt nivel. Evenimentul, originile căruia datează din 1852, când a fost inaugurată o statuie a Fecioarei Maria, iar participanții la procesiuni își luminau calea cu lumânări, dea lungul timpului și-a pierdut din semnificația religioasă. Din 1989 este un festival modern. Evenimentul a fost anulat în 2015 în urma atacurilor teroriste de la Paris și în 2020 din cauza pandemiei. Securitatea participanților la Festival este asigurată de peste 720 de polițiști locali și naționali, precum și de 400 de agenți de securitate. Membrii armatei vor patrula, de asemenea, perimetrele și podurile peste cele două râuri ale orașului.

Citește mai mult