Social

Comisia Pre-Vetting anunță că trei candidați nu au promovat evaluarea reluată pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor

Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată a trei candidați pentru funcția de membru în Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a emis deciziile în privința acestora. Potrivit Comisiei, Vitalie Codreanu, Cristina Gladcov și Anatolie Gîrbu nu au promovat evaluarea reluată, informează într-un comunicat de presă secretariatul Comisiei.

Deciziile Comisiei au fost transmise celor trei candidați și Consiliului Superior al Procurorilor. Candidații au dreptul să conteste deciziile Comisiei Pre-Vetting la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de cinci zile de la data recepționării acestora. Deciziile vor fi publicate pe pagina web a Comisiei doar cu acordul candidaților.

Comisia desfășoară evaluarea reluată a candidaților în contextul unei cercetări multiaspectuale, complete și obiective, bazată pe informațiile disponibile în evaluarea inițială și orice informații obținute în timpul evaluării reluate.

Conform Legii nr. 180/2023 pentru interpretarea unor prevederi din Legea nr. 26/2022 ce reglementează procesul de evaluare extraordinară, Comisia nu este o autoritate publică în sensul Codului Administrativ. Procesul de evaluare reluată se ghidează de această lege, întrucât acest proces s-a desfășurat după intrarea în vigoare a prezentei legi.

În timpul procesului de evaluare reluată, Comisia colectează informații suplimentare, candidații pot prezenta informații suplimentare, iar candidații au dreptul la o audiere în cazul în care solicită acest lucru. Astfel, cei trei candidați la poziția de membru în CSP, Vitalie Codreanu, Cristina Gladcov și Anatolie Gîrbu, au fost audiați public de Comisia Pre-Vetting la 1 și 2 noiembrie 2023. Interviurile au avut loc în format online.

Amintim că, la 8 septembrie 2023, Comisia Pre-Vetting a inițiat evaluarea reluată a 21 de candidați la poziția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), urmare a deciziilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) emise la 1 august 2023, prin care CSJ a anulat 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting și a dispus reevaluarea subiecților. Un candidat non-judecător la poziția de membru în CSM s-a retras din competiție în timpul procesului de evaluare reluată.

În prezent, Comisia efectuează evaluarea reluată a 17 candidați pentru funcția de membru în CSM.

Comisia evaluează, de asemenea, un candidat non-procuror pentru funcția de membru în CSP. De asemenea, trei cereri de contestare a deciziilor de evaluare inițială ale Comisiei Pre-Vetting se află pe rol la CSJ.

Citește mai mult