Internațional

Aproximativ 60 de milioane de tone, recolta estimată de cereale a Ucrainei în 2023

Ministerul ucrainean al Agriculturii a îmbunătățit vineri prognozele referitoare la recolta de cereale din 2023, până la 59,7 milioane de tone, adăugând că producția la hectar a atins un nou record, scrie Agerpres.

Recolta totală de cereale și oleaginoase este estimată să ajungă la 81,3 milioane de tone, a precizat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-un comunicat, comparativ cu estimarea precedentă din luna octombrie care era de 79,1 milioane de tone.

În comunicat se precizează că producția medie de grâu a urcat până la 54,7 chintale la hectar în 2023, depășind-o pe cea de 53,6 chintale la hectar înregistrată în 2021. Un chintal este echivalent cu 100 de kilograme.

Potrivit noilor prognoze revizuite, recolta de grâu este estimată la 22,2 milioane de tone, cea de orz la 5,8 milioane de tone iar cea de porumb la 30,1 milioane de tone. Prognozele referitoare la recolta de floarea soarelui și soia boabe au fost lăsate la 13 milioane de tone, respectiv 4,6 milioane de tone. Recoltatul rapiței s-a finalizat iar producția a fost de peste patru milioane de tone.

În mod tradițional, Ucraina exporta cele mai mari cantități de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră. De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, care a inclus o blocadă navală a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Kievul face eforturi pentru a-și putea exporta produsele, mai ales cerealele.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult