Social

Pepinierele din țară au pregătit pentru vânzare peste 50 de mii de brazi

Sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape iar pepinierele din țară sunt gata să scoată la vânzare peste 50 de mii de molizi. Responsabili de la "Moldsilva" spun că vânzările brazilor naturali scad de la an la an, deși prețurile pentru un pom de Crăciun încep de la 100 de lei.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În pepiniera din pădurea de la Strășeni cresc peste 14 mii de brazi. Toți vor fi puși în vânzare în acest an. Aici pot fi găsiți pomi de Crăciun după toate gusturile dar și buzunarele. De exemplu un molid cu înălțimea de până la un metru costa aproximativ 200 de lei, iar cel de doi metri - 800 de lei. Cel mai înalt brad are 25 de metri.

Responsabilii de la "Moldsilva" spun că an de an vânzările brazilor sunt tot mai puține. Cu toate acestea, stocurile sunt mari astfel că toți doritorii își pot cumpăra un pom de Crăciun.

„A început comercializarea, foarte puțin dar sperăm în timpul apropiat ca intensitatea să crească. Din păcate și stocurile pe care le avem pomii de Crăciun se vând tot mai puțin și mai puțin”, spune inginer șef în silvicultură Sergiu Chihai.

Specialiștii vin cu recomandări pentru păstrarea bradului de Crăciun proaspăt cât mai mult timp. Cei mai rezistenți sunt brazii cu rădăcină, care ulterior pot fi replantați.

„Cea ce am menționat cel mai bine se va păstra și o perioadă îndelungată sunt pomii de Crăciun cu rădăcina protejată cu pământ la rădăcină. Pomii de Crăciun trebuie să fie proaspeți tăiați, respectiv vor sta trei săptămâni în casă dacă asigurăm niște condiții, mai departe de sursa de căldură”, menționează Sergiu Chihai.

Cei care își doresc de Crăciun un brad natural în casă pot cumpăra pomul direct de la întreprinderile silvice teritoriale ale Agenției "Moldsilva". Totodată, brazi au fost scoși la vânzare și în sectoarele capitalei.

Citește mai mult