Internațional

Trei partide de centru-dreapta din Olanda au ajuns la un acord cu Wilders pentru a încerca să negocieze formarea guvernului

Cele trei partide de centru-dreapta de care liderul olandez de extremă dreapta Geert Wilders are nevoie pentru a forma un guvern de coaliție în Olanda au convenit vineri să încerce să identifice principalele obstacole care le despart înainte de a începe efectiv negocieri substanțiale, transmite EFE și Hotnews.ro.

Partidul liberal VVD, partidul creștin-democrat NSC, partidul fermierilor BBB, de-o parte, și extrema-dreapta PVV, de cealaltă parte, vor începe discuțiile pe tema celor trei obstacole care îi separă, conform concluziilor la care a ajuns social-democratul Ronald Plasterk, care a tatonat terenul cu aceste formațiuni în ultimele două săptămâni, au declarat surse interne pentru televiziunea publică NOS, notează Agerpres.

Plasterk, care a acționat ca „explorator" al unui guvern de coaliție în aceste două săptămâni, a avut numeroase întâlniri, atât individual, cât și în grup, cu diferiți lideri politici, pentru a încerca o apropiere a pozițiilor, dat fiind scepticismul liberalilor și creștin-democraților de a susține un guvern condus de formațiunea de extremă dreaptă a lui Wilders, PVV.

În principiu, Plasterk va prezenta luni parlamentului olandez un raport cu concluziile sale, iar după cum au anunțat deja surse de negociere, el va recomanda celor patru formațiuni să poarte discuții asupra a trei puncte-cheie.

Primul obstacol îl reprezintă obiecțiile lui Pieter Omtzigt, liderul NSC, cu privire la anumite părți ale programului electoral de extremă dreapta, pe care le consideră contrare Constituției, statului de drept și tratatelor internaționale, precum propunerea lui Wilders de a interzice Coranul și educația islamică, sau dorința lui de a organiza un referendum pentru scoaterea Regatului Țărilor de Jos din Uniunea Europeană (UE).

Următorul pas îl reprezintă desfășurarea unor discuții asupra problemelor pe care diferitele părți le consideră importante pentru a fi incluse pe agenda negocierilor, pentru a stabili o listă de priorități asupra cărora trebuie să cadă de acord și asupra cărora vor începe negocierile odată ce trec de faza exploratorie a convorbirilor. Este vorba despre teme precum sistemul de sănătate, pensiile, finanțarea noilor politici sociale, problemele fermierilor, dar și continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, cu care Wilders nu este de acord.

Al treilea punct complicat este formula după care se va desfășura o eventuală cooperare între cele patru formațiuni: Va fi o coaliție tradițională la care toate partidele vor contribui cu miniștri? Va exista un grup care să ofere doar un sprijin parlamentar, dar nu va fi activ în cabinet? Va exista o altă combinație care să îi permită lui Wilders să guverneze ca prim-ministru?

Părțile implicate în discuții vor trebui mai întâi să depășească aceste trei obstacole înainte de a începe cu adevărat să negocieze chestiuni substanțiale, dar Plasterk consideră - conform NOS - că există voința între cele patru formațiuni de a ajunge la o soluție comună.

Nu există o limită de timp în ceea ce privește durata dialogului dintre cele patru formațiuni, dar se estimează că va fi nevoie de săptămâni sau chiar luni până când să existe o mai multă încredere reciprocă între ele, înainte de a se așeza cu adevărat la masa discuțiilor pentru a negocia un acord de coaliție substanțial și viabil.

Partidul lui Wilders a câștigat alegerile din 22 noiembrie, obținând 37 din cele 150 de mandate din parlamentul olandez, ceea ce îi acordă prioritate în încercarea de a forma un guvern.

Citește mai mult