Internațional

Olena Zelenska: Ucrainenii se vor afla „în pericol de moarte” dacă ajutoarele încetează

Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a avertizat că, dacă ajutorul financiar occidental pentru țara sa se oprește, ucrainenii se vor afla în „pericol de moarte”, potrivit unor extrase publicate de BBC dintr-un interviu care va fi difuzat duminică, transmite sâmbătă EFE și Agerpres.

„Dacă lumea obosește, pur și simplu ne vor lăsa să murim”, a spus Zelenska, după ce republicanii din Senatul SUA au blocat un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro) pentru Ucraina.

„Chiar avem nevoie de ajutor. Cu cuvinte simple, nu ne putem sătura de această situație, pentru că, dacă o facem, vom muri”, a spus soția lui Volodimir Zelenski.

„Ne doare foarte mult să vedem semnele că dorința plină de pasiune de a ajuta ar putea dispărea”, s-a plâns Prima Doamnă a Ucrainei, adăugând că pentru Kiev este „o chestiune de viață (sau de moarte)”.

Interviul, care va fi difuzat integral duminica aceasta, a fost înregistrat după ce republicanii au blocat miercuri aprobarea în Senatul SUA a unui proiect de buget de circa 105 miliarde de dolari (circa 97,526 miliarde de euro) care includea sprijin pentru Ucraina și Israel.

Din cauza opoziției republicane, Kievul riscă să rămână fără armament suficient pentru a continua să se apere împotriva Rusiei, cred experții.

Citește mai mult