Internațional

Cancelarul Olaf Scholz sugerează că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025

Cancelarul german Olaf Scholz a lăsat să se înțeleagă sâmbătă că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând totodată sprijinul Germaniei, care - a spus el - ar putea fi nevoie să fie sporit dacă alți aliați "ezită", transmite EFE și Agerpres.

„Nu, acest război probabil nu se va încheia atât de repede pe cât ne-am dori noi", a declarat Scholz în discursul său de la congresul Partidului Social Democrat (SPD), care a început vineri la Berlin. "De aceea trebuie să putem continua să facem ceea ce facem acum (sprijinirea Ucrainei), anul acesta, anul viitor și următorul", a adăugat el.

Scholz a recunoscut că pentru Germania reprezintă "o mare provocare financiară", dar s-a angajat "cu deplină claritate" să sprijine în continuare Ucraina în autoapărarea împotriva Rusiei cu mijloace financiare și cu livrări de armament.

El a amintit că Germania este al doilea cel mai mare contributor la acest obiectiv, după Statele Unite, și a remarcat că, „dacă alții ezită, contribuția noastră ar putea fi și mai mare”.

Săptămâna aceasta, republicanii au blocat în Senatul Statelor Unite un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari (aproximativ 55 de miliarde de euro), despre care Kievul spune că este crucial pentru apărarea țării.

Totodată, în discursul său, Scholz a condamnat încă o dată "imperialismul" președintelui rus Vladimir Putin.

„Nu vrem să trăim într-o lume în care o țară mare domină și decide ce se întâmplă într-o altă țară mică vecină. Vrem ca țările mici să nu se teamă de vecinii lor mari. În asta constă pacea și securitatea în Europa”, a subliniat el.

Citește mai mult