Internațional

Ucraina: La Kiev a fost inaugurat un monument dedicat eroului ucrainean Alexandru Mațievschi, originar din Republica Moldova

De Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei, pe 6 decembrie curent, la Kiev, a avut loc inaugurarea unui monument al soldatului originar din Republica Moldova, Alexandru Mațievschi, care a fost împușcat de ruși după ce a spus "Glorie Ucrainei!". Sculptura a fost realizată cât se poate de realist și poartă hainele reale ale soldatului.

apostrophe.ua
Sursa: apostrophe.ua

„Văd acea imagine, cu momentul când fiul meu este împușcat. Când el spune "Glorie Ucrainei!" și se întoarce. Acest monument este dedicat nu doar fiului meu. Este un monument în memoria tuturor soldaților care au decedat, care și-au dat viața pentru pământul nostru”, spune Parascovia Mațievschi-Demciuc, mama eroului.

Autorul monumentului, sculptorul Oleg Țios, a lucrat la el timp de aproape două luni. A fost greu, susține el. A studiat amănunțit fețele din fotografiile și videoclipurile cu Mațievschi pentru a putea reda exact privirea eroului.

„În general, cel mai greu lucru a fost stabilirea proporțiilor, pentru ca hainele să se potrivească. Ne-am consultat cu mama lui și am modelat computerizat postura, corpul. Au existat modele diferite, dar toate au avut o singură bază - fotografia din video”, a menționat autorul sculpturii.

Monumentul eroului ucrainean a fost instalat pe teritoriul Muzeului Național de Istorie și Arhitectură "Cetatea Kievului". În luna aprilie 2023, tot la Kiev a apărut o pictură murală dedicată memoriei tuturor celor care au murit în timpul războiului, cu imaginea lui Mațievschii și inscripția "Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!". Un alt monument dedicat soldatului executat de trupele ruse a fost inaugurat în orașul ucrainean Nejin, unde Mațievschi se stabilise alături de familia lui în 2008. Sculptura are înălțimea de peste doi metri și este figura centrală a memorialului din oraș în onoarea soldaților Forțelor Armate ucrainene căzuți la datorie. Și în Georgia, în orașul Tbilisi, a fost inaugurat, în luna septembrie curent, un monument dedicat eroului ucrainean.

Citește mai mult