ONU: Reprezentantul SUA a folosit dreptul de veto pentru a respinge proiectul de rezoluție privind încetarea focului în Fâșia Gaza
Statele Unite sunt criticate pentru respingerea cererii ONU de încetare a focului în Fâșia Gaza. Asta după ce reprezentantul SUA a folosit dreptul de veto pentru a respinge proiectul de rezoluție. Rezoluția cerea, de asemenea, eliberarea tuturor ostaticilor și a făcut apel la toate părțile implicate în conflict să respecte obligațiile care decurg din dreptul umanitar internațional. Treisprezece din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU s-au pronunțat în favoarea documentului, dar pentru adoptarea acestuia era nevoie de un vot unanim.

Reprezentantul permanent adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, a declarat că rezoluția este "ruptă de realitate". În plus, Statele Unite nu au fost mulțumite de faptul că documentul nu conținea o condamnare a acțiunilor Hamas și o reafirmare a dreptului Israelului la autoapărare.
„Deși Statele Unite susțin ferm o pace durabilă în care atât israelienii, cât și palestinienii să poată trăi în pace și securitate, noi însă nu susținem apelurile pentru o încetare imediată a focului. Acest lucru nu ar face decât să planteze semințele pentru următorul război, deoarece Hamas nu dorește să vadă o pace durabilă, să vadă o soluție cu două state”, s menționat Robert Wood.
Reprezentantul palestinian a calificat decizia drept o zi tristă în istoria Consiliului de Securitate și a promis că va continua să bată la ușile Consiliului până când acesta se va trezi și își va asuma responsabilitatea prin "oprirea acestui război criminal împotriva poporului palestinian".
„Acesta este momentul adevărului, un moment de cotitură în istorie. Este mai mult decât regretabil. Este dezastruos faptul că Consiliul de Securitate a fost din nou împiedicat să se ridice la înălțimea momentului pentru a-și susține responsabilitățile clare în fața acestei crize grave, care amenință vieți omenești și amenință pacea și securitatea regională și internațională”, a spus Riyad H. Mansour, observator permanent ONU pentru Palestina.
Rezoluția a fost elaborată de Emiratele Arabe Unite și este susținută de aproape 100 de țări. Treisprezece din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Rusia și China, au votat în favoarea documentului, în timp ce Marea Britanie s-a abținut de la vot. De la începutul războiului în Orientul Mijlociu, acesta este al cincilea proiect de rezoluție respins de Consiliul de Securitate.