10 decembrie- Ziua internațională a drepturilor omului. 75 de ani de când a fost semnată Declarația la Paris
În fiecare an, la data de 10 decembrie la nivel internațional este sărbătorită Ziua Drepturilor Omului. Instituirea oficială a Zilei internaționale a drepturilor omului a avut loc în 4 decembrie 1950, când Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care invita toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate, să sărbătorească această zi.
Sloganul din acest an al Zilei internaționale a drepturilor omului este: „Demnitate, libertate și justiție pentru toți”, iar apelul pentru toți este #StandUp4HumanRights. Declarația Universală a Drepturilor Omului reprezintă un document de referință. Documentul proclamă drepturile inalienabile pentru toți oamenii – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine națională sau socială, proprietate, naștere sau alt statut.
Declarația a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la Paris la 10 decembrie 1948 și stabilește, pentru prima dată, drepturile fundamentale ale omului care trebuie protejate universal.
„Este absolut clar că avem nevoie să recâștigăm universalitatea drepturilor omului, indivizibilitatea drepturilor omului și avem nevoie să găsim o nouă energie care motivează tinerii din întreaga lume”, a declarat cu această ocazie Volker Türk, Înaltul comisarul al ONU pentru drepturile omului.
În deceniile de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului din 1948, drepturile omului au devenit mai recunoscute și mai garantate pe tot globul. De atunci, declarația a servit ca fundație pentru un sistem extins de protecție a drepturilor omului, care astăzi se concentrează și asupra grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele cu dizabilități, popoarele indigene și migranții.
Timp de 26 de ani, de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) examinează plângeri depuse de Republica Moldova, țara noastră a fost condamnată de 590 de ori la CEDO, ca urmare a constatării a 764 de încălcări ale drepturilor omului. Datele sunt oferite de Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). În urma deciziilor pronunțate până pe 31 decembrie 2022, Republica Moldova a fost obligată să plătească 22,4 milioane de euro despăgubiri.