Israelul avansează în lupta împotriva Hamas în sudul Fâșiei Gaza. ONU cere încetarea imediată a focului
Tancurile israeliene încearcă să avanseze în bătălia lor împotriva Hamas în Khan Younis și în împrejurimi, în timp ce întâmpină rezistență în mijlocul unor lupte intense într-un război care a intrat acum în a treia lună. În același timp, Organizația Națiunilor Unite (ONU) cere încetarea imediată a focului și ar urma să voteze marți un proiect de rezoluție în acest sens, transmite Reuters.
Luptele din Khan Younis, principalul oraș din sudul Fâșiei Gaza, cu o populație de aproximativ 626.000 de locuitori, inclusiv persoane strămutate de bombardamentele israeliene din nord, au loc în contextul în care Israelul și-a reorientat efortul de război spre sud.
Pe fondul rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății privind situația „catastrofală” a sănătății din Fâșia Gaza, activiștii palestinieni au făcut apel la o grevă globală luni, ca parte a unui efort coordonat de a face presiuni asupra Israelului pentru a obține o încetare a focului.
„Este timpul - GREVĂ TOTALĂ la nivel mondial”, au îndemnat activiștii.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite, formată din 193 de membri, ar urma să voteze marți un proiect de rezoluție prin care se cere încetarea focului, au declarat duminică diplomații.
Vineri, Statele Unite au pus veto la o propunere a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului din motive umanitare.
Votul americanilor a fost criticat de miniștrii arabi de externe la o conferință internațională organizată la Doha, capitala Qatarului, care a jucat un rol-cheie în negocierea încetării focului la sfârșitul lunii trecute.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „nu va renunța” la apelul pentru încetarea focului.
„Am îndemnat Consiliul de Securitate să facă presiuni pentru a evita o catastrofă umanitară și am reiterat apelul meu pentru declararea unui armistițiu umanitar”, a declarat Guterres. „În mod regretabil, Consiliul de Securitate nu a reușit să facă acest lucru, dar acest lucru nu îl face mai puțin necesar.”
Luptele au început pe 7 octombrie, când Hamas a organizat un atac surpriză asupra Israelului, ucigând 1.200 de persoane și luând 240 de ostatici. Ca răspuns, Israelul a jurat să anihileze gruparea militantă islamistă Hamas, care conduce Gaza din 2007.
Potrivit autorităților sanitare din Gaza, aproximativ 18.000 de persoane au fost ucise de atacurile israeliene, iar 49.500 au fost rănite. Aproximativ 100 dintre ostaticii israelieni au fost eliberați în timpul unui armistițiu de o săptămână care s-a încheiat la 1 decembrie.