Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Dan Alexe: E foarte posibil ca vineri să se anunțe începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, se joacă cu nervii Europei și încălca principiile fundamentale ale Uniunii, susține jurnalistul român, Dan Alexe, care a dezvăluit pentru Moldova 1 detalii din proiectul de decizie a Consiliului European. Potrivit documentului, șefii de stat și de Guvern ar trebui să deschidă procesul de negocieri la pachet cu Republica Moldova și Ucraina.

Mai jos găsiți textul interviului realizat în emisiunea ÎN CONTEXT cu Dan Alexe, care este la Bruxelles și realizează corespondențe pentru Radio Moldova și Moldova 1.

Radu Osipov: Ați scris în mesajul pentru Radio Moldova despre acel proiect de decizie care ar trebui să fie aprobat pe 14 și 15 decembrie. Dacă totuși există niște formulări clare privind Republica Moldova sau există locuri de interpretare și s-a luat în calcul un veto pe care ar putea să-l dea Ungaria.

Dan Alexe: Formularea este cât se poate de clară. Consiliul European și anume Summitul, șefii de stat și de guvern recomandă începerea negocierilor cu Republica Moldova. Asta este textul propriu-zis.

Sigur, acum totul depinde de poziția Ungariei, care de multă vreme se joacă cu nervii celorlalți parteneri din Uniunea Europeană. Pentru că guvernul și, în special, șeful guvernului, Viktor Orban, are anumite probleme, potențial și juridice în cazul că pierde puterea. El este foarte apropiat de Vladimir Putin și de multă vreme joacă un joc foarte tulbure în Uniunea Europeană.

Este un lucru relativ inedit, pentru că până acum nimeni nu a făcut asta: să se joace în felul ăsta cu legislația europeană. Nu există posibilitatea de a-l opri. Pentru că în structurile europene și părinții fondatori care au creat Uniunea Europeană nu au prevăzut un asemenea caz de șefi de stat și/ sau de guvern care ar încălca principiile fundamentale ale Uniunii.

Și acum, toată lumea speră că Orban nu va bloca prin veto în acest Summit, care are loc joi, vineri și poate chiar și sâmbătă. Se poate prelungi. N-ar fi prima oară când se prelungește un Summit.

Orban face asta pentru că are nevoie de fonduri europene care sunt blocate din pricina situației statului de drept în Ungaria. Este o situație, iarăși, inedită ca o țară membră în Uniunii Europeană să fie criticată pentru absența unor elemente democratice în funcționarea ei.

Și Uniunea Europeană a suspendat fonduri foarte importante pentru Ungaria. Vorbim de foarte multe miliarde care ar putea fi deblocate acum, între 10 și 13 miliarde. E un fel de târguială în culise, astfel încât Orban să nu blocheze începerea negocierilor cu Ucraina și Moldova.

Radu Osipov: Domnule Alexe, până la urmă, cine șantajează? Pentru că vedem, pe de o parte, Comisia este pregătită să ofere acele peste 10 miliarde de fonduri europene regulate care erau suspendate, iar Kievul și-a schimbat legislația privind minoritățile etnice. Până la urmă, cine face presiuni și cine încearcă să șantajeze?

Dan Alexe: Toată lumea face presiuni asupra lui Viktor Orban, care însă are niște interese foarte tulburi. Nu e timpul să intrăm în asemenea detalii, însă, de pildă, Rusia lui Putin construiește o centrală nucleară care costă sume inimaginabile, iarăși multe-multe miliarde de euro în Ungaria. Viktor Orban însuși este potențial suspectat de deturnări de fonduri. Organismul european OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă), care se ocupă de folosirea fondurilor europene are anumite suspiciuni. E un joc foarte tulbure de putere acolo. Nu este sigur că, în cele din urmă, Orban nu va ceda.

Deci, potențial, s-ar putea, e foarte plauzibil ca vineri Ucraina și Republica Moldova să audă că se pot începe negocierile, care nu vor începe imediat. Chiar dacă se anunță acum, că vor începe negocierile, ele nu vor începe înainte de primăvara următoare și este limpede că vor dura foarte mulți ani. Deci, ideea ar fi să nu se creadă că odată ce încep negocierile peste doi-trei ani, ele se pot încheia. Ele pot dura și un deceniu. Însă depinde de Viktor Orban dacă ele vor începe sau nu.

Radu Osipov: Vroiam să înțelegem totuși, dacă un veto al Ungariei pentru Ucraina înseamnă și un vot împotriva Republicii Moldova, pentru că șeful Guvernului maghiar se referă strict la Ucraina, și nu la Republica Moldova?

Dan Alexe: Da, formula este „la pachet”. N-ar fi prima oară. Când România a intrat în Uniunea Europeană în 2007, ea a intrat la pachet cu Bulgaria.

Așa face Uniunea Europeană. Atunci când a avut loc acel Big Bang, în 2004, când au intrat 10 țări deodată. Ele erau la pachet. Deci într-un fel nu se poate deconecta o țară de alta, pentru că ar însemna deprecierea celei care rămâne neconectată. În cazul în care Orban opune acel veto, sigur că el va privi și Republica Moldova.

Și să nu uităm că în acest timp Austria și Croația insistă ca și Bosnia Herțegovina să poată beneficia de începerea negocierilor. Mulți au glumit, vorbind despre asta, spunând că e un fel de revigorare, de renaștere a Imperiului austro-maghiar. Pentru că Austria, Croația pe de o parte, Ungaria pe de altă parte, fac parte din fostul Imperiu austro-maghiar.

Austria și Croația insistă să se înceapă negocierile și cu Bosnia. Deci în cazul în care Viktor Orban blochează Ungaria, nu este de așteptat ca Republica Moldova să primească un foc verde, o aprobare a începerii negocierilor. Moldova este legată clar de Ucraina în acest moment.

Radu Osipov: Domnule Alexe, vă mulțumesc mult pentru aceste detalii dezvăluite din culise. Vă mai așteptăm ÎN CONTEXT.

Dan Alexe: Bună seara.

Citește mai mult