Politic

„Tatarbunar”, un documentar de o actualitate dureroasă, care demitizează un clișeu propagandistic de acum un secol

La Chișinău a avut loc premiera documentarului de lung metraj „Tatarbunar”, ce readuce în actualitate un episod tragic din istoria României și a Basarabiei: așa-numita răscoală din 1924, care a fost, de fapt, o diversiune bolșevică planificată. Alecu Deleu, autorul și producătorul documentarului, și-a propus un film de deconstrucție a unui clișeu propagandistic, precum și o experiență umană a „rezistenței prin cultură” în comunism.

facebook
Sursa: facebook

Imaginile din arhive, dar și din filmul artistic din perioada sovietică „Mânia”, realizat de Nicolae Ghibu, comentariile istoricilor, documentarea minuțioasă a autorului demonstrează viziunea lui asupra evenimentelor de acum aproape o sută de ani.

„Eu sunt legat de aceste evenimente într-un fel genetic și prin tematici, dar, din păcate, și prin realitățile pe care le vedem acum în Ucraina, în Israel. Răscoala de la Tatarbunar a fost un act de terorism, un export de revoluție, o rebeliune organizată. Astăzi știți cum s-ar numi? Cel mai potrivit - spețoperația”, a declarat Alecu Deleu, autorul și producătorul documentarului „Tatarbunar”.

„Când am fost elevă, am învățat cu totul altceva despre acest eveniment. În momentul în care am început documentarea, am rămas surprinsă cât de mult s-a lucrat la mitizarea acestui eveniment. Cu tristețe, trebuie să spun că anumite adevăruri continuă să fie falsificate”, a subliniat Ludmila Rotari, doctor habilitat în istorie, București.

„Ceea ce s-a numit în istoriografia sovietică "Răscoala de la Tatarbunar" n-a fost nimic altceva decât o acțiune a unui comando trimis de dincolo de Nistru ca să provoace lumea la revoltă socială. Această încercare de instaurare în Sudul Basarabiei a puterii sovietice a eșuat”, a menționat Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu”.

Documentarul este de o actualitate dureroasă.

„Pentru că noi acum în coastele noastre avem același pericol de diversiune militară, de invazie militară, este o lucrare de învățătură pentru întreaga societate cum se fac "spețialnîe operații" și războaiele hibride”, a comentat scriitoarea Luminița Dumbrăveanu.

Munca asupra documentarului a durat un an și jumătate. Au fost și obstacole.

„De ordin financiar, dar, mai ales, ne-a încurcat pandemia și războiul din Ucraina, că arhivele și documentele și locul e acolo, noi nu prea am putut circula...”, a precizat Alecu Deleu.

Premiera este încă un semn bun pentru cinematografie la sfârșit de an.

„Într-adevăr, atât toamna aceasta, cât și iarna, a început cu multe evenimente cinematografice, premiere de film, festivaluri de film și pentru noi este o mare bucurie”, a remarcat președintele Uniunii Cineaștilor, Virgiliu Mărgineanu.

„Astăzi avem o cinematografie nouă moldovenească, o restartare, o reînviere a filmului documentar”, a conchis cineastul Valeriu Jereghi.

Documentarul „Tatarbunar” a fost realizat în colaborare cu studioul „Moldova-Film” și Agenția Națională a Arhivelor, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

facebook
Sursa: facebook
facebook
Sursa: facebook

Citește mai mult