Klaus Iohannis crede că Ucraina și R. Moldova vor adera împreună la UE: „Vom sta până seara târziu în încercarea de a găsi un compromis”
Președintele României a declarat înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, miercuri, la Bruxelles, că, în opinia sa, părerea majoritară în Consiliul European va rămâne cea de până acum și anume ca Ucraina și Republica Moldova să meargă împreună în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat că, în opinia sa, părerea majoritară în Consiliul European va rămâne cea de până acum și anume ca Ucraina și Republica Moldova să meargă împreună în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană.
„Nu există nicio garanție la momentul acesta, când vorbim, că rezultatul va fi unul pozitiv și pentru asta vom purta discuții și iarăși discuții și vom sta până seara târziu în încercarea de a găsi un compromis acceptabil”, a precizat șeful statului.
„Noi intrăm în Consiliu (European - n.r.) cu speranța să găsim o soluție comună, fiindcă arma noastră cea mai puternică este solidaritatea, unitatea Uniunii Europene. (...) În politică lucrurile se rezolvă cu compromis și faptul că în Consiliul European votul trebuie să fie unanim este, evident, o situație care necesită foarte multă muncă de lămurire. În acest moment trebuie să așteptăm rezultatul negocierilor. Nu pot să vă dau alt răspuns, fiindcă nu ar fi foarte corect”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, miercuri, la Bruxelles, după ce a fost întrebat de un jurnalist dacă Ucraina și Republica Moldova vor fi tratate la pachet sau separat privind aderarea la UE și dacă este posibilă o decizie diferită pentru Ucraina și pentru Republica Moldova.
El a mai spus că opinia majoritată în Consiliul European este ca cele două state să meargă împreună în procesul de aderare la UE.
„În ce privește Ucraina și Moldova, eu cred că părerea majoritară în Consiliu va rămâne cea care este acum, că Ucraina și Moldova să meargă împreună. Deci, dacă nu există un accept pentru Ucraina, este puțin probabil să existe pentru Moldova”, a mai explicat președintele Iohannis. Reuniuni ale Consiliului European au loc, joi, de la 11.00, ora României, la Bruxelles, și vineri, de la ora 10.00, conform agendei Președintelui României, precizează Digi24.RO.