Aderare UE

Igor Grosu, la Sinaia: „Aderarea la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, este o revenire în spațiul european, de unde am fost rupți de un imperiu”

„Aderarea la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, este o revenire în spațiul european, de unde am fost rupți de un Imperiu”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unui discurs susținut la conferința internațională „Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României” care se desfășoara în perioada 13-14 decembrie, la Sinaia.

Șeful Legislativulu a vorbit despre cum se pot implica împreună Republica Moldova și România pentru a lua parte la acest proiect regional important. De asemenea, Igor Grosu a reiterat cum, din prima zi de război, țara noastră a arătat că-i pasă de soarta vecinilor ucraineni, fiindu-le deschise casele și inimile, iar ulterior, la nivel de infrastructură, fiind create punți între Ucraina și UE.

Oficialul a menționat că forumul are loc în săptămâna în care atât Republica Moldova, cât și Ucraina speră să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

„Aderarea noastră la Uniunea Europeană este o voință firească, este, de fapt, revenirea Republicii Moldova și a Ucrainei în spațiul european, de unde am fost rupți de un Imperiu, nu este doar o alegere politică, este voința popoarelor noastre. Sperăm că cele 27 de state vor adopta această decizie, mai devreme sau mai târziu, pentru ca parcursul nostru european să devină ireversibil”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului s-a referit și la rolul istoric pe care îl are România în parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova, la ajutorul important primit de-a lungul anilor. „Acum, mai mult ca niciodată, am simțit ce înseamnă să ai frați de nădejde”, a declarat șeful legislativului.

Amintim că, Igor Grosu participă, în perioada 13-14 decembrie,la Sinaia,la conferința internațională „Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României”.

Reuniunea este cea mai amplă conferință din România dedicată acestei teme și reunește oficiali din Republica Moldova, Ucraina, România și din alte state UE și NATO, experți independenți, reprezentanți ai mediului de afaceri, academic, ai corpului diplomatic.

Forumul, organizat de New Strategy Center, un think tank românesc specializat în politică externă, de apărare și de securitate, are ca scop dezbaterea multiplelor aspecte referitoare la procesul de reconstrucție a Ucrainei și rolul strategic pe care România trebuie să-l joace în acest context.

Citește mai mult