Aderare UE

Consiliul European, fum alb sau negru?

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană s-au întâlnit joi, 14 decemebrie, la Bruxelles și discută extinderea, inclusiv deschiderea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina. Ungaria este singurul stat membru care se opune Ucrainei. Premierul maghiar Viktor Orban blochează negocierile cu Ucraina și macrofinanțarea destinată Kievului - peste 50 de miliarde de euro. Miercuri, 13 decembrie, Comisia Europeană a dezghețat peste 10 miliarde de euro, fonduri de coeziune pentru Ungaria. Totuși oficialii europeni și maghiari susțin că nu există nicio legătură între vetoul Ungariei din Consiliu și deblocarea fondurilor de coeziune.

VIKTOR ORBAN, ȘI DA, ȘI BA

Prim-ministrul maghiar Viktor Orban susține că nu este împotriva bugetului alocat pentru Ucraina, mai ales că pe termen scurt Ucraina este asigurată cu bani europeni. El insistă totuși pe reforme la Kiev.

Extinderea este un proces bazat pe merite și condiții. Nu Ungaria a stabilit condițiile, ci Comisia Europeană. Sunt șapte condiții. Iar condițiile sunt condiții, trei din șapte nu au fost îndeplinite, potrivit estimărilor mele sunt mai multe, dar și trei sunt suficiente pentru a spune: Dacă nu le-ați îndeplinit, nu începeți negocierile. - a declarat Viktor Orban înainte de a intra în sala de negocieri.

ÎN CĂUTAREA COMPROMISULUI

Agenda provizorie a Consiliului European includea subiectul Extinderea, ulterior acesta a fost transformat în Extindere și Reforme. Modificarea perspectivei lasă de înțeles că votul politic va fi condiționat, deși recomandarea Comisiei Europene de luna trecută a fost clară în favoarea deschiderii negocierilor. Republica Moldova mai are restanțe la trei din nouă pași, în linii mari pe justiție. În același timp, Viktor Orban insistă pe realizarea celor trei pași incompleți ai Ucrainei. Așadar, până în martie, Comisia Europeană ar trebui să pregătească directivele, cadrul negocierilor și va iniția screeningul.

„Avem șansa istorică să deschidem negocierile cu Ucraina și Republica Moldova. E în mâinile noastre, o putem folosi sau irosi. Nu trebuie să abuzăm de principiul unanimității. Țara mea (Lituania) beneficiază de acest principiu, pentru că e mică, de altfel ca Ungaria. Să folosim acest principiu corect și echitabil.” - a declarat președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

EUGEN TOMAC: PUTIN VORBEȘTE PRIN ORBAN

„Când îl auziți vorbind pe Viktor Orban despre teme precum drepturile omului, extinderea Uniunii Europene sau războiul din Ucraina, trebuie să știți că prin vocea lui vorbește de fapt Kremlinul. Nu mai are niciun pic de credibilitate. Este regretabil că liderul unui guvern european și-a asumat acest rol nefast, de a lucra deschis împotriva intereselor Uniunii Europene. Nu există niciun argument rațional ca un om politic să aibă un asemenea comportament într-un moment de criză ce pune în pericol securitatea europeană.” - a declarat europarlamentarul român Eugen Tomac pentru Moldova 1, la emisiunea „În Context”.

„Ucraina este un zid în fața agresiunii militare rusești. Un zid care a apărat Chișinăul anul trecut, când o parte din populație deja își făcea bagajele să plece din Republica Moldova, nedorind să locuiască sub un regim pro-Kremlin. Și având în vedere că avem în țară forțe care au o relație aparte cu prim-ministrul Orban, mă mir de ce liderii acestor partide care au relația strategică cu Ungaria, de ce nu s-au dus frumos la Budapesta să-i solicite lui Viktor Orban să susțină aderarea Republicii Moldova?” - a spus Mihai Isac, expert în spațiul Mării Negre, la emisiunea „În Context”.

CE ESTE SCREENINGUL?

Sunt 35 de capitole de negocieri și se bazează pe mai multe elemente. Screeningul este de fapt evaluarea Comisiei Europene, o analiză detaliată a fiecărui progres pe fiecare capitol.

Primele patru capitole coincid cu libertățile europene. Libertatea de circulație a mărfurilor: Asta înseamnă standarde unice de conformitate sau de supraveghere a pieței. Libertatea de circulație a persoanelor: Cetățenii statelor membre pot călători și munci în aceleași condiții în orice colț al Uniunii. Libertatea de circulație a serviciilor și libertatea de circulație a capitalului. Aici este necesar un mecanism solid de combatere a fraudei financiare.

Alt capitol, 24: Justiție, Libertate, Securitate. Asta înseamnă instanțe independente, aceleași politici privind controlul la frontiere, vizele, migrația și azilul, cooperarea polițienească, combaterea terorismului și criminalității organizate. Criterii care pot coincide și cu unele condiții de aderare la Spațiul Schengen - un palier de integrare mai avansat.

Fiecare capitol de negociere trebuie închis separat și poate fi închis numai atunci când toate guvernele naționale își dau acordul.

Radu Osipov

Radu Osipov

Autor

Citește mai mult