Aderare UE

EXCLUSIV // Daniela Morari: pe masa liderilor UE se află un singur scenariu - o decizie pozitivă pentru Republica Moldova și Ucraina

Deocamdată nu se știe ce decizie vor lua liderii stateleor Uniunii Europene, reuniți în cadrul Consiliului European, cu privire la inițierea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina în contextul în care Ungaria refuză să sprijine Ucraina în acest proces. Indiferent de decizia care ar urma să fie luată, Republica Moldova trebuie să continue să își îndeplinească angajamentele asumate în fața UE la obținerea statutului de țară candidată la aderare, a declarat în exclusivitate pentru Moldova 1, Daniela Morari, șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.

Moldova1.md
Sursa: Moldova1.md

Morari a precizat că pe masa liderilor UE se află un singur scenariu: o decizie pozitivă pentru Republica Moldova și Ucraina.

„Scenariul care se examinează este unul pozitiv, în care șefii de stat și de guvern, în ceea ce privește extinderea, vor decide lansarea negocierilor pentru Ucraina și Republica Moldova, inclusiv oferirea statutului de țară candidată pentru Georgia și lansarea negocierilor pentru Bosnia și Herțegovina. Agenda Consiliului European include mult mai mule subiecte dintre care și revizuirea cadrului financiar anual, subiect ce ține de securitate și apărare, inclusiv subiectul din Orientul Mijlociu, vor fi multe subiecte, unele din ele sunt interconectate. E foarte complicat de a zice care va fi decizia finală”, a declarat Daniela Morari.

Daniela Morari a subliniat că indiferent de faptul care va fi decizia de astăzi a liderilor europeni, Republica Moldova trebuie să continue reformele realizându-și angajamentele asumate.

„Este important ca Republica Moldva să continue să livreze, să își îndeplinească angajamentele și condiționalitățile din raportul Comisiei Europene din 8 noiembrie. Dacă va fi o decizia pozitivă, Raportul comisiei Europene are trei elemente importante: recomandarea de lansare a negocierilor expres în cazul Republicii Moldova, începerea procedurii de screening, revizuirea legislației în toată deplinătatea ei, pe fiecare capitol care va permite formarea pozițiilor pe negociere și contiunuarea îndeplinirii condiționalităților”, a specificat Daniela Morari.

Autor: Ludmila Barbă

Citește mai mult