Nicu Popescu: „Primii pași în procesul de negociere privind aderarea al Uniunea Europeană încep pe 15 decembrie”
Negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană încep astăzi, 15 decembrie, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. După decizia Consiliului European privind deschiderea negocierilor cu țara noastră, vicepremierul a remarcat într-o conferință de presă susținută la Bruxelles că autoritățile de la Chișinău sunt „destul de bine pregătite pentru avansare”.
„Primii pași în procesul de negociere privind aderarea al Uniunea Europeană încep pe 15 decembrie. (...) La modul practic, mecanismele noastre interne sunt destul de bine pregătite pentru avansare pentru că inclusiv progresele realizate până acum au fost făcute cu echipele pe care le avem la Ministerul afacerilor Externe și Integrării Europene, în acele 35 de grupuri de lucru în care sunt reprezentate practic toate instituțiile statului. Deci acest mecanism de negociere este practic gata”, a precizat Nicu Popescu.
Și fondurile europene oferite Republicii Moldova după deschiderea negocierilor vor crește substanțial, a declarat șeful diplomației de la Chișinău. Potrivit oficialului, acest proces va fi unul treptat și va fi influențat de viteza cu care este realizată reforma în domeniul justiției. Totodată, țara noastră mai are de muncit la consolidarea mecanismelor de prevenire și combatere a corupției.
„Fondurile europene vor fi. Ne așteptăm la o creștere substanțială a acestor fonduri. Această creștere nu se va face peste noapte și va fi condiționată de progresul în reforma justiției și de capacitatea noastră de a construi instituții cu funcționari publici, care pot depune proiecte”, a declarat Nicu Popescu.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a prezentat zece pași până la aderarea la Uniunea Europeană, dintre care șase au fost făcuți de Republica Moldova.
Precizăm că, joi, 14 decembrie președintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au primit undă verde pentru negocieri. În același timp, Georgia a obținut statutul de țară candidată, iar Bosnia și Herțegovina va începe procedura negocierii în martie dacă evaluarea Comisiei Europene va fi pozitivă.
Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate într-un termen record - la 23 iunie 2022. În aceste 18 luni, Uniunea Europeană a fost alături de Republica Moldova cu sprijin financiar pentru depășirea crizelor generate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
Amintim că Parlamentul European, la 5 octombrie și Comisia Europeană, la 8 noiembrie, au recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova.
Autor: Ludmila Barbă