Aderare UE

„Europa este Moldova. Moldova este Europa”, a scris în limba română Roberta Metsola, după lansarea negocierilor de aderare

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris un mesaj în limba română pe pagina sa de X după decizia Consiliului European privind lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. De asemenea, și președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a menționat că este „o decizie strategică și o zi care va rămâne gravată în istoria Uniunii noastre”.

euneighbourseast.eu
Sursa: euneighbourseast.eu

Șefa Parlamentului European a adresat un mesaj în limba română, pe platforma de socializare X, însoțit de un scurt video în care apare alături de președinta Maia Sandu.

„Europa este Moldova. Moldova este Europa” – a scris președinta Parlamentului European.

„Liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova și să acorde statutul de candidat Georgiei. O decizie strategică și o zi care va rămâne gravată în istoria Uniunii noastre. Suntem mândri că ne-am respectat promisiunile și ne bucurăm pentru prietenii și partenerii noștri”, a transmis Ursula von der Leyen.

Precizăm că, joi, 14 decembrie președintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au primit undă verde pentru negocieri. În același timp, Georgia a obținut statutul de țară candidată, iar Bosnia și Herțegovina va începe procedura negocierii în martie dacă evaluarea Comisiei Europene va fi pozitivă.

Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate într-un termen record - la 23 iunie 2022. În aceste 18 luni, Uniunea Europeană a fost alături de Republica Moldova cu sprijin financiar pentru depășirea crizelor generate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Amintim că Parlamentul European, la 5 octombrie și Comisia Europeană, la 8 noiembrie, au recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult