Aderare UE

Imnurile Republicii Moldova și Uniunii Europene, intonate la deschiderea ședinței Parlamentului

Ședința Parlamentului Republicii Moldova a început cu intonarea imnurilor Republicii Moldova și Uniunii Europene. În așa mod a fost celebrată deschiderea negocierilor de aderare ale țării noastre la blocul comunitar. De asemenea, șeful Legislativului, Igor Grosu, a mulțumit funcționarilor și cetățenilor pentru implicarea și sprijinul lor în parcursul european al țării.

„Ieri am trăit un eveniment foarte important. O decizie istorică pe care cu toții am așteptat-o foarte, foarte mult timp, mulți ani. Ieri, Consiliul European a adoptat decizia de deschidere a negocierilor de aderare a Republicii Moldova”, a remarcat Igor Grosu.

Pe această cale, Igor Grosu a mulțumit tuturor deputaților pentru eforturile depuse și legile adoptate. „Vreau să mulțumesc toți funcționarii din acest Parlament, din această clădire, din Guvern, de la Președinție care, probabil mai puțin vizibili, au făcut un lucru enorm de pregătire a documentelor, de pregătire a rapoartelor și de comunicare în același timp. Și, desigur, vreau să mulțumesc cetățenilor care au avut încredere în noi, că ne-au susținut și au crezut că acest lucru este posibil”, a menționat președintele Parlamentului.

Precizăm că, joi, 14 decembrie președintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au primit undă verde pentru negocieri. În același timp, Georgia a obținut statutul de țară candidată, iar Bosnia și Herțegovina va începe procedura negocierii în martie dacă evaluarea Comisiei Europene va fi pozitivă.

Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate într-un termen record - la 23 iunie 2022. În aceste 18 luni, Uniunea Europeană a fost alături de Republica Moldova cu sprijin financiar pentru depășirea crizelor generate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Amintim că Parlamentul European, la 5 octombrie și Comisia Europeană, la 8 noiembrie, au recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult