INTERVIU // Mihai Mogîldea: 2030 ar fi anul de referință pentru încheierea negocierilor și aderare a Republicii Moldova la UE
De acum înainte, atât Republica Moldova, cât și Ucraina merg pe drumuri separate. Fiecare țară trebuie să îndeplinească condițiile care pornesc de la gradul de pregătire, profilul său și resursele de care dispune. Toate se vor examina individual în funcție de realizările pe capitolele de negocieri. Expertul în relații internaționale, Mihai Mogîldea, a declarat pentru Moldova 1 că este probabil ca negocierile de aderare să se încheie în 2029, iar Tratatul de Aderare să fie semnat cu Republica Moldova în 2030.
Expertul în relații internaționale, vicedirectorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, a oferit un interviu în cadrul buletinului de știri „Mesager” de la Moldova 1.
Găsiți mai jos textul interviului.
Elena Băncilă: Domnule Mogîldea, moldovenii și ucrainenii au devenit ieri și mai încrezători în viitorul european, după ce liderii Uniunii Europene au decis să înceapă negocierile de aderare, trecând peste opoziția premierului maghiar, Viktor Orban. Dar mulți se întreabă cât va dura acest proces, este întrebarea zilei. Cât de relevant ar fi să ne comparăm cu alte țări și să estimăm timpul analizând experiența aderărilor trecute, având în vedere că atât Ucraina, cât și țara noastră se află într-o conjunctură specifică care este, de altfel, direct proporțională și cu interesele Uniunii Europene. Oficial, se respectă toate componentele procesului, dar este clar că Republica Moldova este ajutată să parcurgă mai repede acest proces.
Mihai Mogîldea: Este greu acum să dăm un termen când am putea să încheiem aceste negocieri și să aderăm la Uniunea Europeană. Ceea ce putem spune este că, pornind de la experiența altor state, și aici cred că ar fi relevant pentru noi să ne uităm la experiența Croației, vedem că procesul de negociere ar putea dura până la șase ani de zile. Croației, țară care a aderat la Uniunea Europeană în anul 2013, i-a luat șase ani de zile de la deschiderea negocierilor de aderare până la închiderea acestora și semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană. Deci, în cazul în care acest termen va fi cumva aplicat și pentru dosarul Republicii Moldova, atunci am putea asista la încheierea negocierilor de aderare, de fapt, până în anul 2029. Și semnarea Tratatului de Aderare, încheierea tuturor formalităților, până în anul 2030.
De fapt, termenul pe care l-am auzit de mai multe ori din partea oficialilor moldoveni, și anume anul 2030 ca fiind anul de referință pentru încheierea pregătirilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, ar putea în principiu să devină realitate dacă țara noastră va înregistra toate progresele necesare în această perioadă de negocieri.
2030 nu va fi anul în care vom adera la Uniunea Europeană, dar va fi anul în care vom încheia toate pregătirile necesare pentru a adera și vom ști atunci cu siguranță că, într-un an sau doi ani, vom deveni membru al Uniunii Europene. Deci cam asta ar fi așteptarea pe care ne-o putem seta în acest moment, pornind de la experiența altor state, în același timp, așa cum menționați și Dumneavoastră, contează mult contextul geopolitic, contează realitățile de ordin politic atât din Republica Moldova, cât și din țările membre ale Uniunii Europene. Și peste toate, cred că va conta la fel de mult dacă reformele care sunt necesare vor fi implementate cu succes. Și aici vorbim în mod special de problemele care ne dor pe noi cel mai mult: reforma justiției, lupta împotriva corupției, reducerea sărăciei pe fondul unei creșteri economice care este necesară și toate aspectele de ordin economic, financiar-bancar care trebuie puse bine la punct în conformitate cu legislația europeană.
Elena Băncilă: Înainte ca negocierile să demareze cu adevărat, va exista o nouă evaluare a îndeplinirii de către cele două țări a recomandărilor primite de la Comisie, probabil, în primăvară. Unii experții în politică externă, dar și unii jurnaliști din Europa, avertizează însă că adversarul primirii Ucrainei, premierul ungar, Viktor Orban, îi poate bloca din nou progresul la primăvară, opunându-se prin veto unei constatări că nu și-a făcut temele pentru acasă. Cât de real ar fi un asemenea scenariu, în opinia Dumneavoastră?
Mihai Mogîldea: Un asemenea scenariu este puțin probabil la ora actuală, pentru că ceea ce urmează să se întâmple în următorul an ține mai degrabă de anumite procese care nu sunt de natură politică. Sunt procese care trebuie agreate la nivelul funcționarilor din Republica Moldova și funcționarilor europeni și care nu implică votul statelor membre ale Uniunii Europene. Ca să fiu mai exact, în următoarele trei luni de zile, din luna ianuarie până în martie, Comisia Europeană urmează să pregătească cadrul de negocieri pentru Republica Moldova. Și tot în această perioadă vor avea loc așa-numitele sesiuni informative, ca parte a acestui proces de examinare a legislației Republicii Moldova și a conformității acesteia cu legislația europeană.
După ce se vor încheia aceste sesiuni, după ce va fi agreat cadrul de negocieri, în luna martie ar urma să aibă loc prima conferință interguvernamentală, care va da startul la nivel politic celei de-a doua etape a procesului de examinare a legislației, care constă în sesiunile bilaterale. Deci în luna martie, cel mai probabil, se vor întâlni din nou șefa Comisiei Europene cu președinta sau prim-ministrul Republicii Moldova, alături de reprezentantul țării care deține președinția Uniunii Europene. Și aici vorbim de Belgia, prim-ministrul Belgiei. Și împreună cu președintele Consiliului European, se vor întâlni într-o reuniune pentru a stabili pașii următori în procesul de negocieri. Iar din primăvară până la finalul anului, vor avea loc sesiunile bilaterale și vom încheia anul viitor cu o claritate pe mai multe capitole, pe mai multe domenii legat de ceea ce avem noi de făcut în următorii ani ca să atingem cât mai multe progrese pe dimensiunea negocierilor, ca să închidem capitolele de negocieri.
Știm deja că primii pași, așa cum era anunțat mai devreme și în jurnalul de știri, primii pași se vor face pe domeniul justiției. De acolo vor porni, pentru că acest domeniu este unul cheie pentru Uniunea Europeană. Uniunea Europeană acordă o atenție sporită implementării angajamentelor care țin de justiție. Lupta împotriva corupției, statul de drept, în mod prioritar, după care urmează celelalte domenii, care s-ar putea să fie mai puțin problematice în cazul Republicii Moldova.
Noi, datorită Acordului de Asociere, stăm destul de bine la mai multe capitole, cum ar fi comerțul, de exemplu, cum ar fi politica externă și de securitate și așa mai departe. Domenii în care deja implementăm mai multe standarde europene și în care suntem mai aproape de cerințele și condițiile necesare pentru a adera la Uniunea Europeană.
Elena Băncilă: Deciziile politice privind aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei s-au luat la pachet, s-au luat rapid. Însă acest lucru, dacă putem să ne gândim că acest lucru ar fi valabil și pentru negocieri. Sau mai departe, totuși, fiecare va fi pe cont propriu?
Mihai Mogîldea: De azi înainte, atât Republica Moldova, cât și Ucraina vor merge pe drumuri separate. Dacă la un moment dat căile noastre se vor intersecta, atunci va fi un prilej de bucurie pentru ambele țări. Dar fiecare acum merge pe drumul său separat. Fiecare trebuie să-și îndeplinească temele pentru acasă. Și în funcție de realizările, în funcție de succesul pe care îl vom obține pe domeniile noastre de negocieri, pe capitolele de negocieri, vom putea să abordăm cu mai multă încredere următoarea etapă a procesului de aderare.
Ucraina are de îndeplinit anumite condiții. Republica Moldova are alte condiții, care pornesc de la gradul de pregătire. Deci, fiecare țară, pornind de la profilul său, de la problemele cu care se confruntă, de la resursele de care dispune, va fi examinată individual. Și poate ăsta este un motiv de bucurie, pentru că nu vom mai auzi anumiți lideri politici din opoziție spunându-ne că absolut toate deciziile, care sunt legate de parcursul nostru european, țin și pornesc de la situația din regiune, războiul din Ucraina și așa mai departe.
De azi înainte, și pentru acei lideri, ca să știe și ei care este situația de fapt, țara noastră va fi evaluată pornind de la realizările pe care le va obține în acest proces de aderare.
Elena Băncilă: Vă mulțumesc tare mult pentru aceste precizări.