Ungaria se va opune aderării Bulgariei la Schengen dacă nu elimină taxa de tranzit pentru gazele naturale
Ungaria se va opune cu veto intrării Bulgariei în zona Schengen fără pașapoarte dacă nu va elimina taxa de tranzit pentru gazul rusesc, a declarat sâmbătă Ministerul ungar de Externe, citat de Reuters. Este ultima poziționare dintr-o saga fără sfârșit,intrarea României și Bulgariei în zona Schengen. Anunțul Ungariei vine la doar o zi după ce Olanda își ridicase veto-ul față de intrarea Bulgariei, ceea ce însemna că Austria ar fi rămas ultimul obstacol în calea României și Bulgariei, transmite G4Media.
Amenințarea Ungariei cu veto-ul vine în urma acordului de joi dintre toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina, în ciuda invaziei acesteia de către Rusia. Liderii UE au luat decizia după ce cancelarul german l-a invitat pe Viktor Orban să părăsească sala în momentul votului.
Rezistența lui Orban la Bruxelles i-a adus câteva puncte bonus la Moscova, cu care guvernul său naționalist a menținut contacte regulate chiar și în timpul războiului din Ucraina și care încă furnizează Ungariei mare parte a gazelor naturale.
Citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto, ministerul a declarat că Ungaria i-a transmis clar Bulgariei că se va opune cu veto dacă taxa introdusă de Sofia în acest an pe gazele venite din Rusia, principala rută de import de gaz a Ungariei, va rămâne în vigoare.
„Le-am spus clar bulgarilor că, dacă mențin această taxă pentru mult timp, dacă pun în pericol siguranța aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci vom pune veto la intrarea lor în Schengen”, a declarat Szijjarto, citat de Reuters.
El a precizat că Ungaria își va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată.
În timp ce țările din Europa de Vest au făcut eforturi mari pentru a se debarasa de gazul rusesc, Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, în principal prin Bulgaria și Serbia. Szijjarto a declarat că mișcarea Bulgariei, despre care a spus că a fost contrară reglementărilor europene, amenință siguranța aprovizionării nu doar în Ungaria, ci și în Serbia și Macedonia de Nord.