Regional

Cetatea lui Ștefan cel Mare din nordul țării a găzduit Festivalul Cultural Medieval "Soroca Porți Deschise"

Timp de două zile, Cetatea Soroca a fost gazda Festivalul Cultural Medieval "Soroca Porți Deschise". Cei prezenți au avut parte de o adevărată călătorie în evul mediu. Muzica acelor vremuri, vestimentația și desigur luptele între diferite oști, au redat atmosfera de acum câteva secole.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În cadrul festivalului au fost prezentate scene de teatru medieval, spectacole de muzică și dans medieval, reconstituiri de lupte, ateliere meșteșugărești, produse culturale și embleme personalizate, specifice epocii lui Ștefan cel Mare, inclusiv steaguri medievale de luptă și steme ale Țării Moldovei.

„Noi reprezentăm reconstituirea Evului Mediu secolul XIV - XV, ceva european, ceva moldovenesc. Reprezentăm lupte medievale, masterclassuri medievale pe caligrafie, pe confecționarea lumânărilor.”;

„Este pentru a treia oară când vin la acest festival. Pot spune că cetatea a fost foarte bine restaurată.”;

„Noi avem în cadrul asociației șapte cluburi de reconstrucție istorică.”

Proiectul transfrontalier comun își propune să contribuie la conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al raionului Soroca și al județului Vaslui din România.

„Este o consolidare a relațiilor dintre Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca "Nicolae Bulat" cu Muzeul de Istorie "Ștefan cel Mare" de la Vaslui”, spune Grigore Bucătaru, șef Secția cultură și turism, Soroca.

„Un festival care evidențiază tradițiile și obiceiurile medievale din epoca lui Ștefan cel Mare”, a menționat directorul muzeului județean de istorie din Vaslui, Laurențiu Chiriac.

Festivalul Cultural Medieval "Soroca Porți Deschise" este organizat în cadrul Proiectului transfrontalier "Ștefan cel Mare - istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui", finanțat de Uniunea Europeană. Festivalul a ajuns la cea de-a cincea ediție.

Citește mai mult