Aderare UE

Moldova Europeană: În scuarul Președinției, sute de oameni au sărbătorit deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

Sute de oameni din toate colțurile țării s-au adunat astăzi în scuarul Președinției pentru a sărbători "Moldova Europeană". Evenimentul a fost organizat la inițiativa șefei statului Maia Sandu pentru a celebra decizia de joi a Consiliului European prin care țara noastră a obținut vot de încredere pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Președinta Maia Sandu și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, au făcut baie de mulțime, iar ulterior au ținut discursuri în fața oamenilor adunați să sărbătorească acest moment istoric.

În discursul său, Maia Sandu a mulțumit statelor membre ale Uniunii Europene pentru votul de încredere acordat țării noastre privind începerea negocierilor de aderare la UE. Șefa statului a ținut să mulțumească în special României pentru suportul oferit Republicii Moldova în tot acest proces.

„De acum încolo, depinde doar de noi dacă drumul va fi scurt sau lung. Și, cred eu, avem două sarcini majore în față. Unul: să construim un stat cu adevărat european care are grijă de cetățenii săi, care poate să-i protejeze. Iar doi: să construim o societate cu adevărat europeană, unde oamenii trăiesc în armonie și se respectă reciproc și unde toți conrtibuie la binele comun”, a menționat președinta Maia Sandu.

Iar șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că decizia Consiliului European privind începerea negocierilor de aderare reflectă determinarea moldovenilor în acest proces. Mazeiks a mai spus că visul european al Republicii Moldova prinde tot mai mult contur.

„Îmi amintesc că acum doi ani, pentru mulți moldoveni integrarea europeană era un vis, ceva ce este undeva departe și extrem de greu de atins. Știu că ați depus 120 de procente efort, așa că nu există niciun dubiu asupra voinței ferme a Moldovei de a adera la Uniunea Europeană. Decizia de a începe negocierile reflectă determinarea moldovenilor, cât și angajamentul UE de a-și realiza promisiunile”, a subliniat ambasadorul Janis Mazeiks.

Cei doi oficiali au făcut și o baie de mulțime. Maia Sandu și Janis Mazeiks au făcut poze cu cetățenii adunați în scuarul Președinției și au primit aplauze pentru efortul depus în obținerea deciziei de începere a negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

În scuarul Președinției s-au adunat sute de oameni, toți veniți din diferite colțuri ale țării, dar care aveau un scop comun, cel de a celebra un moment istoric pentru țara noastră. Ioana Vacarenco este din Criuleni și ne-a spus că decizia privind inițierea negocierilor a primit-o cu multă bucurie, mai ales că a fost o veste de mult timp așteptată pentru un viitor mai bun al copiilor și nepoților săi.

„A fost un eveniment mult așteptat. Este un moment istoric și unic pentru destinul și soarta Republicii Moldova, pentru cetățenii acestei țări. Drumul pe care noi astăzi îl sărbătorim este cel mai corect și pe care trebuie să pășim ferm, sigur, dar să conștientizăm și faptul că avem extrem de mari responsabilități”, a spus Ioana Vacarenco.

„Eu din tinerețe am fost mereu pentru independența, pentru limbă, tot timpul prima peste tot. Copiii nu i-am lăsat să plece peste hotare, pentru că eu aștept ca la noi să fie Europa, să avem o viață frumoasă ca în Europa și să fim uniți.”;

„Am venit cu cea mai mare bucurie și satisfacție. Așteptăm și noi un trai mai decent, o viață mai bună. Să menținem legătura cu toate țările și cu toți vecinii din preajmă. Să avem pace și liniște, dar cel mai mult sperăm la mai bine.”;

„Chiar dacă noi poate suntem deja la o vârstă mai înaintată, ne bucurăm pentru voi, tineretul Că veți trăi într-o țară civilizată, într-o țară europeană unde în prim-plan sunt valorile umane, de care noi nu prea am avut parte.”

De activități s-au bucurat și cei mici pentru care a fost deschis un atelier de creație chiar în incinta Președinției. Copiii au confecționat brazi și alte obiecte decorative.

„Cu foarfecă, clei și abțibilduri și cu hârtie verde. Deja urmează să îl decorez cu steluțe, dar nu mai sunt și o să-l colorez. Acesta e brăduțul, pe aici trebuie să pun mai multe stele și câteva inimioare.”

Ulterior, oamenii adunați în scuarul Președinției au avut parte de un concert de zile mari. În scenă au urcat mai mulți interpreți cunoscuți de la noi cum ar fi Satoshi, Cătălin Josan, Ana Cernicova, precum și Ansamblul Etnofolcloric "Plăieșii". În timpul concertului oamenii s-au prins în horă.

Citește mai mult