Social

Crește volumul exportului fructelor moldovenești în UE. Totuși, cea mai mare parte a merelor noastre sunt vândute în CSI

În 2023, în țările Uniunii Europene a fost exportată o cantitate record de prune. Astfel, peste 70 la sută din aceste fructe recoltate au ajuns pe piața comunitară. Totodată, merele moldovenești au cucerit noi piețe, ajungând astăzi să fie comercializate în peste 40 de țări ale lumii.

agroexpert.md
Sursa: agroexpert.md

Totuși, cea mai mare parte a merelor noastre sunt vândute pe piața CSI. Producătorii de fructe se arată încrezători că, odată cu inițierea negocirilor de aderare la Uniunea Europeană, aceștia vor obține noi oportunități pentru dezvoltarea sectorului, dar și pentru comercializarea fructelor.

Petru Mihu gestionează în raionul Cahul circa 80 de hectare de livezi cu mere, pere, cireșe, dar și struguri de masă. Antreprenorul spune că, datorită faptului că în ultimii ani și-a diversificat piața, reușeste astăzi să-și comercializeze toate fructele pe care le crește.

„Geografia acum este vastă, vindem, dar nu așa de mult și pe pietele tradiționale: Ucraina, CSI în general, dar am deschis și multe piețe noi, cum este România, Polonia, Croația, ducem tratative cu cumpărători din Germania. Avem certificate internaționale Global GAP, GRASP, adică ceea ce ține de trasabilitate, inofensivitate. Este o direcție de perspectivă pentru exportul producției”, spune Petru Mihu.

Iar Vlad Vidrașcu conduce, la Ialoveni, un grup format din nouă producatori de struguri. Fermierul a lansat afacerea acum 10 ani, având câteva hectare de teren, iar astăzi gestionează peste 70 de hectare de plantații de struguri de masă. De patru ani, acesta exportă fructele în exclusivitate pe piața europeană.

„Piața UE pentru producători, înseamnă, în primul rând, stabilitate, prețuri negociate, stabile și consecvență și coerență în livrări. Am început primele exporturi cu patru ani în urmă, cu 10 camioane pe întreg sezonul repartizate, pentru partenerii din UE, și astăzi avem aproximativ un export de o mie cinci sute de tone, în țări precum: România, Polonia, Croația, Slovenia. Anul acesta am avut exporturi și în Germania”, relevă Vlad Vidrașcu.

Piața UE oferă producătorilor de fructe posibilități mari de a face export, dat fiind faptul că are peste cinci sute de milioane de consumatori, care sunt gata să analizeze și să procure fructele moldovenești. Dar pentru asta mai e nevoie de investiții în infrastructura sectorului.

„Până în prezent, Moldova este încă percepută ca o sursă ieftină de fructe proaspete și acest lucru ne permite să comercializăm numai în segmentul mediu de preț, trebuie să creștem valoarea adăugată și să ne ridicăm în segmentul de preț pe piețe. Sper că semnarea de joia trecută a acordului de inițiere a negocierilor de aderare la UE va fi foarte benefică pentru sector. Când vorbim de UE, vorbim de o piață predictibilă, despre investiții care vor veni în dezvoltarea infrastructurii și susținerea sectorului, vorbim despre ajustarea la anumite standarde care ne vor permite în viitor să exportăm în toate țările de pe glob”, a menționat directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct”*, Iurie Fală.

În 2023, Republica Moldova a exportat în total 78 mii de tone de prune, dintre care peste 60 de mii de tone au ajuns în Uniunea Europeană. Totodată, țara noastră a exportat 16 mii de tone de cireșe, dintre care peste 2600 au ajuns pe piața comunitară. În același timp, din cele 500 de mii de tone de mere recoltate, 110 mii de tone au fost exportate în 40 de state ale lumii, cu 80 de mii de tone mai puțin față de anul trecut.

Citește mai mult