Cultură

Constantin Brâncuși: sculptorul sufletului românesc

Constantin Brâncuși este unul din sculptorii celebri ai lumii și un mare gânditor, a fost cel care a introdus filosofia în sculptură susținând că sculptorul este un gânditor, și nu un fotograf al unor aparențe. Unii îl numesc titan, alții părintele sculpturii moderne, cert este faptul că lucrările sale au inspirat generații de sculptori atât din țară, cât și din întreaga lume.

Dumitru Verdianu, un artist care a simțit profund influența lui Brâncuși în munca sa, a creat „Caloianul Meu”, o lucrare care reflectă influențele și inspirația pe care Brâncuși i-a oferit-o. Acest omagiu evident se reflectă în lucrarea menționată, care, potrivit criticului de arte plastice Tudor Stăvilă, evidențiază legătura dintre artist și puritatea esenței creației.

Deși majoritatea operelor lui Brâncuși sunt expuse în atelierul său din Paris și în muzeele de prestigiu din Statele Unite ale Americii, România se mândrește cu prezența unui ansamblu impresionant la Târgu Jiu. Aici, „Poarta sărutului”, „Masa tăcerii” și „Coloana infinitului” reprezintă nu doar opere de artă, ci simboluri naționale, amintindu-ne de geniul și contribuția inestimabilă a lui Brâncuși la patrimoniul cultural mondial.

Prin munca și influența sa, Brâncuși rămâne un far de inspirație pentru artiști de pretutindeni, iar prezența sa continuă să se resimtă în inimile și creațiile celor care îi admiră și îi continuă moștenirea artistică.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult