Internațional

Cercetătorii din Montreal folosesc inteligența artificială pentru a descoperi noi specii de insecte

Cercetătorii din Montreal utilizează inteligența artificială (AI) pentru a descoperi noi specii și a înțelege mai bine impactul schimbărilor climatice. Acest proiect a fost inițiat la Insectarium-ul din Montreal, unde specialiștii aveau dificultăți în identificarea tuturor celor peste 3.000 de insecte și 1.500 de fluturi, notează Global News.

Directorul Insectarium-ului, Maxim Larrivée, a colaborat cu echipa de cercetare în inteligență artificială a lui David Rolnick pentru a dezvolta o aplicație care identifică insectele pe baza fotografiilor. Succesul aplicației a condus la crearea sistemului AMI (Automated Monitoring of Insects), o cameră automată cu un mic computer ce identifică moliile care aterizează pe ea.

Rolnick, asistent profesor în informatică, a dezvoltat algoritmul de identificare. Echipa sa vrea acum să antreneze algoritmul pentru a identifica specii ce nu sunt încă în baza de date, contribuind la documentarea „diversității obscure din zonele tropicale.”

Sistemul AMI a fost implementat în șase țări, pe trei continente, iar recent, cercetătorii au descoperit 1.500 de specii noi de molii în Panama, dintre care un sfert erau necunoscute științei. Moliile reprezintă o zecime din toate speciile lumii, jumătate fiind încă nedescoperite. Schimbările climatice, poluarea și distrugerea habitatelor duc la dispariția unor specii înainte de a fi identificate.

Descoperirile sunt gratuite și publice, iar în viitor entomologii ar putea folosi instrumente bazate pe AI pentru a înțelege mai bine insectele și impactul schimbărilor climatice.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult