Social

În timp ce mai mulți preoți părăsesc Mitropolia Moldovei, ÎPS Vladimir a plecat la Moscova unde a oficiat și o liturghie

De Crăciun, pe stil nou, mitropolitul Vladimir se află la Moscova. Potrivit unui comunicat al Mitropoliei, acesta a oficiat o liturghie la Biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, regiunea Moscovei, care este reprezentanța Bisericii Ortodoxe în țara noastră. Nu se precizează însă dacă fața bisericească urmează să aibă vreo întrevedere cu patriarhul Kiril.

Amintim că, în luna octombrie, Mitropolia Moldovei anunțase că i-a expediat o scrisoare patriarhului Kiril în care menționa că „Mitropolia Moldovei este împinsă la periferia societății moldovenești, din cauza asocierii sale cu Biserica Ortodoxă Rusă (BOR). Iar tot „ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”.

Mitropolitul Vladimir a mai scris, atunci că, Patriarhia Moscovei ignoră solicitările clerului moldovenesc de a primi compensații pentru facturile la gaz în sezonul rece, care au crescut, din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

După acea scrisoare mai mulți preoți au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Recent, mitropolitul Vladimir a comentat plecările preoților spunând că „au făcut-o fără binecuvântarea arhiereului, încălcând astfel canoanele bisericești”.

„Iar în context, ținem să menționăm că oricare le-ar fi fost motivarea, calitatea lor de preot devine nulă din moment ce au încălcat jurământul de ascultare pe care l-au dat la hirotonie, iar caterisirea din partea Sinodului îi lipsește de dreptul de a rămâne „iconomi ai Tainelor lui Dumnezeu” (1Corinteni 4, 1). În Biserică nimic nu se întâmplă pentru că „așa vreau” – totul se bazează pe canonicitate și ascultare. Dacă aceste două principii îi sunt străine unui om, atunci el cu siguranță nu va putea duce binecuvântata povară a preoției”, a declarat mitropolitul.

În același timp, el a spus că imaginea Bisericii Ortodoxe din Moldova este intenționat denigrată în mediul informațional autohton, și a făcut apel la identificarea, prin dialog pașnic, a soluțiilor „pentru depășirea acestor situații de criză, susținute de anumite forțe ostile Bisericii”.

Citește mai mult