Expert: „Rusia va continua acțiunile hibride împotriva Republicii Moldova”

Deciziile autorităților de la Chișinău este un semnal prin care Republica Moldova răspunde ferm amenințărilor Federației Ruse, însă acțiunile hibride împotriva țării noastre nu se vor opri. Expertul în geopolitică, Mihai Isac, a explicat că, pentru a preveni imixtiunile, sunt necesare reforme pentru eficientizarea domeniului justiției.
Cu siguranță, decizia corectă luată de autoritățile de la Chișinău nu va împiedica Rusia să intensifice acțiunile hibride îndreptate împotriva Republicii Moldova. Faptul că acești diplomați au fost trimiși acasă va pune o serie de probleme serviciilor de spionaj de la Moscova. Regiunea transnistreană este un teren unde practic toate serviciile federale de la Moscova au o prezență considerabilă, umană și tehnică, iar regiunea este o bază de propagandă îndreptată împotriva Republicii Moldova, Ucrainei, României și altor state.
În ceea ce privește regimul secesionist de la Tiraspol, expertul a subliniat vulnerabilitatea acestei regiuni în fața evaziunii justiției și a influenței rusești. „Mă îndoiesc că așa-zisele autorități de la Tiraspol vor ceda un lider politic important, unul dintre principalii fugari din Republica Moldova. Nu este pentru prima dată când persoanele căutate de autoritățile constituționale se refugiază în această zonă controlată de regimul de ocupație rus.”
În primul rând, faptul că justiția Republicii Moldova și-a făcut datoria atrage după sine o încredere mai mare din partea celor care vor să facă justiție în Republica Moldova. Dar Republica Moldova trebuie să implementeze noi metode legislative pentru a supraveghea persoanele care reprezintă un pericol. Este nevoie ca lumea să înțeleagă că există consecințe atunci când te joci cu soarta statului. Deci, este un semnal prin care Republica Moldova răspunde ferm amenințării reprezentate de Federația Rusă.
Isac a accentuat faptul că Republica Moldova trebuie să exercite presiuni asupra Tiraspolului pentru a aduce în fața justiției persoanelor condamnate. „Este un test pentru modul în care Republica Moldova poate folosi anumite pârghii pentru a forța regimul de ocupație de la Tiraspol să îl predea pe Nesterovschi sau alți fugari. Este nevoie să fie adus în fața justiției pentru a-și plăti păcatele.”
Într-un interviu pentru Radio Moldova, șefa statului a avertizat asupra riscurilor externe care amenință reforma justiției, în special a influențelor Kremlinului.
Există probleme mari, inclusiv din cauza că Federația Rusă cheltuie bani mari pentru a se implica inclusiv în actul de justiție, pentru a speria oamenii care lucrează în sistem și care trebuie să ia decizii pe dosare în spatele cărora stau interesele Federației Ruse. Deci, Kremlinul încearcă să ne copleșească pe toate aceste dimensiuni, inclusiv pe corupția politică, corupția electorală, dar eu cred că instituțiile astăzi se descurcă mai bine decât anterior.
Amintim că deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat, la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă și implicare în finanțarea ilegală a unui partid politic. De asemenea, deputata Irina Lozovan, acuzată că ar fi primit 30.000 de dolari de la oligarhul fugar Ilan Șor pentru a-l mitui pe primarul orașului Ocnița, a fost condamnată la șase ani de închisoare. Soțul său, vizat în același dosar, a primit o pedeapsă de cinci ani de detenție. Sentința a fost pronunțată pe 31 martie în lipsa inculpaților.
CITEȘTE ȘI:
Directorul SIS, a anunțat că deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat penal, se află în prezent în regiunea transnistreană, unde ar fi ajuns cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău.
Președinta Maia Sandu, a condamnat implicarea Federației Ruse în cazul Nesterovschi. Șefa statului a calificat aceste acțiuni drept „neprietenoase” și a acuzat Kremlinul de „amestec în justiția Republicii Moldova”.
Ajutorul acordat de Ambasada Rusiei unor persoane condamnate penal pentru corupție politică reprezintă un atac direct la suveranitatea țării, susține analistul Ștefan Bejan, care consideră că autoritățile de la Chișinău dețin pârghii suficiente pentru a face presiuni asupra regimului de la Tiraspol pentru a-i preda pe deputații transfugi, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan.
Experții sugerează cooperare dintre organele de drept de pe malul drept și stâng.