Regional

Interviu // Nicolae Dandiș despre desemnarea orașului Cahul „Capitală Națională a Tineretului 2024”: E o continuitate a proiectelor din ultimii ani

Tinerii din sudul țării vor avea mai multe oportunități de dezvoltare, după ce municipiul Cahul a fost desemnat „Capitală Națională a Tineretului în anul 2024”. În acest sens, Guvernul va aloca un milion de lei pentru realizarea mai multor activități, cum ar fi promovarea antreprenoriatului, evenimente culturale sau cele de voluntariat. Mai multe detalii despre subiect a oferit pentru Moldova 1 primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș.

Găsiți mai jos textul interviului.

Leanca Lașco-Rață: Vreau mai întâi să ne spuneți mai multe detalii - ce prevede acest program care va fi implementat anul viitor.

Nicolae Dandiș: În primul rând, vreau să mulțumesc Ministerului Educației și Cercetării și, respectiv, Agenției Naționale pentru Tineret pentru continuitatea acestui program. Este un program foarte bun, necesar și benefic pentru politicile de tineret din țară. Și mă bucur că municipiul Cahul este deja la a treia ediție când a fost selectat în acest concurs. Înseamnă, cum ați spus și Dumneavoastră, că există mai multe oportunități, înseamnă o apreciere a ceea ce facem deja în domeniul tineretului și, bineînțeles, o recunoaștere a potențialului care există în acest sector pe domeniul tineret.

Leanca Lașco-Rață: Am văzut că asemenea titluri a deținut Cahulul și în anul 2012 și 2018, care a fost randamentul în acei ani?

Nicolae Dandiș: Da, chiar am toate cele trei trofee lângă mine. A însemnat o dinamizare a vieții tinerilor. Municipiul Cahul este într-adevăr un centru educațional, un centru universitar. Avem multe organizații de tineret. Este vorba, pe de o parte, de mai multe activități, stimularea implicării în activități de voluntariat. Vorbim despre activități prin care tinerii din Cahul să poată comunica și discuta în cadrul diferitor evenimente cu tinerii din țară. Mă refer atât la cadrul centrelor de tineret, cât și la cadrul instituțiilor de învățământ. Ne dorim să creăm această platformă ca în 2024, chiar dacă noi în fiecare an facem mai multe activități, dar atunci când suntem capitală a tineretului, este mai dinamică, există un program mai intens de activități.

Și grație acestui suport de un milion de lei din partea statului este foarte important. Mi-aș dori, poate pentru anii viitori chiar, să fie majorat acest buget. Pentru că sigur acum și prețurile sunt altele la tot și asta ar crea o platformă sau o premisă pentru dezvoltarea tineretului în acele localități care sunt beneficiare.

Deci, și edițiile anterioare și în acest an sunt un imbold pentru politicile de tineret și sperăm foarte mult să punem bazele, inclusiv la proiecte noi, care nu s-au derulat în edițiile anterioare.

Leanca Lașco-Rață: În prezent, Republica Moldova se confruntă cu un deficit în ceea ce privește tinerii. Vedem în ultima vreme, unele instituții de învățământ sunt comasate pentru că nu există un număr suficient pentru elevi sau studenți. Cum stau lucrurile la Cahul?

Nicolae Dandiș: După cum cunoașteți, în cadrul unui alt proiect, cu Uniunea Europeană este implementat și proiectul „Capitală Culturală”. Și e un proiect în care suntem și capitală culturală și avem foarte multe activități și în domeniul culturii în care, efectiv, organizatorii sau partea de organizare sunt tot tinerii.

Sigur, procesul acesta de migrație afectează toată lumea. Dar îmi doresc să creăm mai multe oportunități prin care mai mulți tineri să rămână acasă. Eu chiar îmi doresc și văd din localitățile învecinate sunt mai mulți tineri care vin cu traiul sau la studii în Cahul. Foarte mult își doresc să aibă o infrastructură mai bună. Bineînțeles, să aibă mai multe spații locative. Și aici vorbesc, când spun mai mult, inclusiv o prioritate pentru noi este de a avea în municipalitate un fond locativ în care să putem oferi apartamente de serviciu. Deci acesta este un obiectiv strategic la care lucrăm pentru tinerii specialiști, inclusiv care sunt în Cahul. Chiar să atragem din alte localități, așa încât să vină să se stabilească aici, să-și formeze o familie, să își găsească un loc de muncă.

Deci, asta este o prioritate strategică și aici sigur este nevoie de politici la toate nivelurile, atât la nivel central, cât și la nivel de administrație locală. Mă bucur că în Cahul, chiar dacă este, sigur, această migrație, sunt totuși foarte multe familii tinere. Sunt tineri și, vă spuneam, avem foarte multe instituții educaționale. La universitate, mai scade numărul de studenți, dar în general la învățământul preuniversitar, să spun așa, avem mulți elevi.

Și aici este un segment de un grup țintă de tineri - elevii din licee, din gimnazii, pe care încercăm să îi implicăm, să fie asociați în diferite grupuri de inițiativă, asociații care să promoveze voluntariatul. Deci este, de fapt, potențialul pe care trebuie să îl creștem pentru proiecte mai mari.

Leanca Lașco-Rață: Știm că orașul Cahul, dar și regiunea de sud este implicată în mai multe proiecte internaționale, în special în ceea ce privește cooperarea cu alte state din Uniunea Europeană. Cât de importantă este această conlucrare și preluare de experiență, dacă e necesar?

Nicolae Dandiș: Cu siguranță, unul din obiectivele programului pe care l-am propus în cadrul acestui concurs este și dimensiunea internațională. Deci mai multe activități prevăd reuniuni, școli de vară sau forumuri la care vor fi invitați tineri din mai multe țări. Sigur, prioritar, statele din regiune, relația cu tinerii sau cu organizațiile de tineret din România sunt mult mai avansate și avem mai multe rezultate. În special, cu localitățile care suntem înfrățiți există o cooperare mai intensă între tinerii din Cahul și tinerii din localitățile cu care suntem înfrățiți.

Dar această dimensiune internațională vreau să spun că se încadrează perfect și în ceea ce înseamnă Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Una din dimensiunile, să spun așa, pe care le-am promovat și în acest plan este mai multă instruire și comunicare pe partea de integrare europeană a Republicii Moldova. Inclusiv avem prevăzute câteva sesiuni cu tinerii. Or Acordul de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, Articolul 125, prevede expres această cooperare la nivel de tineret - susținerea implicării tinerilor în viața socială, promovarea voluntariatului.

Și noi, de fapt, vrem să avem rezultate aici, ca și în cadrul negocierilor să avem ce arăta, că la dimensiunea cooperare politici de tineret stăm bine. Și vrem să extindem numărul de state care sunt parte a acestor proiecte. Pentru că, vă spun, preluăm lucrurile frumoase care sunt în statele Uniunii Europene și ne facem, în felul ăsta, și temele pentru acasă în materie de legislație. Și chiar oportunitatea de a aplica la anumite fonduri externe, care sunt sau viitoare, pe politicile de tineret, pe partea aceasta de meseriile viitorului, IT, abilități, competențe. Cunoașteți și despre Anul European și despre cel legat de tineri, care de fapt este o continuitate a proiectelor pe care le-am început în ultimii doi-trei ani.

Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc tare mult pentru această discuție.

Nicolae Dandiș: Vă mulțumesc și eu. Vă doresc tuturor la mulți ani.

Citește mai mult