Numărul doi al grupării Hamas a fost ucis de o dronă israeliană la Beirut. Armata israeliană, pregătită pentru orice scenariu
Numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis, marți seară, într-un presupus atac israelian în suburbia Beirutului, relatează presa locală, citată de Digi24.
Saleh al-Arouri a fost ucis împreună cu gărzile sale de corp în atacul care pare să fi fost efectuat cu o dronă și care a țintit biroul Hamas de la periferia sudică a Beirutului. Potrivit agenției libaneze de presă ANI, patru persoane au fost ucise.
Gruparea Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană, a confirmat asasinarea lui Saleh al-Arouri și a amenințat Israelul că aceasta nu îi va slăbi „rezistența”.
Și premierul libanez Najib Mikati a emis un comunicat, în care a acuzat Israelul de comiterea unei „noi crime”, care în opinia sa urmărește să „antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare” cu Israelul.
Liderul Hamas Ismail Haniyeh a declarat marți că mișcarea sa „nu va fi învinsă niciodată”, după moartea adjunctului său, Saleh al-Arouri, într-un atac aerian în suburbiile sudice ale Beirutului, atribuit Israelului, notează AFP.
Pe de altă parte, guvernul israelian susține că nu e responsabil de asasinarea liderului Hamas, dar un consilier de rang înalt al premierului israelian Benjamin Netanyahu a lăudat acțiunea. Consilierul israelian pe probleme de securitate Mark Regev a declarat pentru rețeaua de televiziune americană MSNBC că el crede că presupusul atac a fost îndreptat doar împotriva Hamas și nu împotriva Hezbollah, organizație pe care SUA o consideră teroristă.
Armata israeliană a declarat că „este pregătită pentru orice scenariu” după atacul din Beirut, alimentând temerile că războiul din Fâșia Gaza ar putea să degenereze într-un conflict regional mai amplu.
Acuzat de Israel că este creierul a numeroase atentate, Saleh al-Arouri a fost ales în anul 2017 adjunct al șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, devenind astfel oficial numărul doi al mișcării islamiste palestiniene.
După ce a stat în total aproape 20 de ani în închisorile israeliene, el a fost eliberat în anul 2010 cu condiția să ia calea exilului, iar de atunci s-a stabilit în Liban.