Crăciunul pe stil vechi // Creștinii s-au rugat pentru sănătate, pace și liniște sufletească
Creștinii ortodocși care se conduc după calendarul iulian sărbătoresc pe 7 ianuarie, Nașterea Domnului. Ziua a început cu slujbe religioase, oficiate în mai multe locașuri sfinte din țară. Creștinii s-au rugat pentru sănătate, pace, liniște sufletească, dar și pentru iertarea păcatelor.
„Sărbătoarea Crăciunului este o sărbătoare extraordinar de importantă pentru toți creștinii, nu doar pentru familia noastră. Am venit cu băiatul meu să ne bucurăm de nașterea Mântuitorului, dându-ne pace, sănătate, prosperitate. Gânduri frumoase și realizări cât mai multe”.
„Pentru mine e o sărbătoare sfântă, o sărbătoare frumoasă, de familie”
„Pentru sănătate, e foarte importantă sărbătoare”
„Credem în Dumnezeu, așa ne este dat de la părinți, de la bunici, așa facem mai departe. Pentru familie, pentru copii și pentru nepoți și să fie liniște în țară, liniște peste tot și în suflet.”
Unii cetățeni spun că sărbătoresc Nașterea Domnului doar pe 7 ianuarie, pe stil vechi, după calendarul iulian, dar sunt și persoane care se bucură de dubla sărbătoare și sărbătoresc și pe 25 decembrie.
„Este o tradiție la noi în Moldova, suntem ortodocși pe stil vechi și sărbătorim pe data de 7 ianuarie, pe 25 sărbătorim Sfântul Spiridon”.
„Și pe 25 și pe 7. Să fim sănătoși, ne rugăm la Domnul.”
„Din bunei, străbunei, sărbătorim această sărbătoare pe stil vechi, ținem la ea foarte mult și o sărbătorim cu mare drag. Venim la biserică pentru sărbătoarea sfântă a nașterii Domnului. Ne rugăm pentru sănătate, pentru pace în lume.”
Indiferent de data la care este sărbătorit, Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Diferența dintre Crăciunul sărbătorit pe 25 decembrie și cel pe rit vechi, sărbătorit pe data de 7 ianuarie, se datorează modului în care creștinii folosesc calendare diferite pentru a marca ziua sfântă. Crăciunul pe 7 ianuarie este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, cea Rusă, Sârbă, Georgiană și calendariștii vechi greci, care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.