Social

Măsuri de prevenirea a apariției focarelor de gripă aviară

Focarele de gripă aviară depistate la finalul anului 2023 au stârnit preocupare și îngrijorare în rândul autorităților, producătorilor și consumatorilor. Monitorizarea și implementarea riguroasă a măsurilor recomandate de specialiști sunt vitale pentru prevenirea și controlul răspândirii gripei aviare.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Vitalie Carauș, șef adjunct la Direcția sănătate și bunăstare a snimalelor (ANSA), ne-a oferit un set de recomandări și măsuri preventive pentru a aborda eficient focarele de gripă aviară.

„Este o infecție care se poate transmite și la populație. Pe continentul european evoluează în toate țările, sunt înregistrate focare în exploatație. Autoritățile veterinare de la noi din țară, la primele simptome de boală, iau măsuri rapide și se localizează aceste focare. Primele semne clinice sunt depresia păsărilor, simptome respiratorii și încordări de mișcare. Dacă pasărea refuză consumul de apă și mâncare, acestea sunt primele semne de apariție a acestui virus”.

Potrivit specialistului, pentru a preveni un focar de gripă aviară în propria gospodărie, sunt necesare măsuri preventive stricte. Una dintre cele mai eficiente acțiuni este să țineți toate păsările închise și să limitați accesul persoanelor străine în zona unde sunt crescute aceste animale.

În plus, este esențial să adoptați un protocol riguros de igienă. După ce interacționați sau îngrijiți păsările, este recomandat să vă schimbați hainele și încălțămintea. Aceasta va ajuta la prevenirea răspândirii eventualilor agenți patogeni care pot fi purtători de gripă aviară.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, au fost înregistrate mai multe focare de gripă aviară. Potrivit ANSA, lebede moarte au fost găsite în bazine acvatice din raioanele Sîngerei, Ungheni și Drochia și în zona lacului Ghidighici din orașul Vatra.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult