Economic

Interviu ÎN CONTEXT// Alexandru Flenchea: Lucrul care trebuia făcut în primul rând e aplicarea accizelor de import pentru mărfurile preferate de contrabandiști

Despre noul Cod vamal și dacă acesta rezolvă problema discriminării economice a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Moldova 1, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. Expertul în problematica transnistreană a sesizat o lipsă de comunicare, inclusiv cu oamenii de afaceri din regiune, și această lipsă de comunicare a transformat Tiraspolul în principalul formator de opinie și care are anumite preferințe.

Radu Osipov: Firmele din Transnistria vor achita taxe vamale, potrivit noului Cod care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie. Responsabilii de la Serviciul Vamal au explicat că nu este vorba despre accize sau TVA, ci despre taxele vamale stabilite în nomenclatorul de mărfuri. Vor achita toți, fără nicio excepție.

Iurie Stepaniuc, șeful Direcției venituri vamale al Serviciului Vamal: Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod, agenții economici din zona transnistreană vor achita doar taxa vamală. În partea ce ține de TVA și accize, agenții economici din zonă vor fi în continuare scutiți. Această taxă va fi achitată ținând cont de acordurile internaționale la care Moldova este parte. Aici vorbim de acordurile de liber schimb cu țările din țările CSI, cu Republica Turcia, cu țările membre ale Uniunii Europene, cu Regatul Unit al Marii Britanii și alte acorduri. Toți agenții economici, atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng, vor achita taxe vamale în conformitate cu Legea 173/ 2014 și cu Acordul de Liber schimb la care Moldova este parte.

Radu Osipov: Aceasta a fost explicația oferită de autorități. Regiunea transnistreană importă în mare parte deșeuri de metale și combustibil, benzină și motorină, au scris jurnaliștii de investigație. Importul de combustibil asigură logistica pentru armata rusă dislocată ilegal în Republica Moldova. Sunt și alte mărfuri de consum larg. Am discutat de mai multe ori ÎN CONTEXT despre privilegiile de care beneficiază afacerile din stânga Nistrului. Practic, există o concurență neloială cu oamenii de afaceri loiali statului Republica Moldova. Răspunsul a fost de fiecare dată că această discriminare va fi treptat eliminată. L-am întrebat pe Alexandru Flenchea ce crede despre noul Cod vamal și dacă acesta rezolvă în vreun fel problema discriminării economice. Pe de altă parte, fostul vicepremier de la Reintegrare a sesizat o lipsă de comunicare, inclusiv cu oamenii de afaceri din regiunea transnistreană. Iar această lipsă de comunicare a transformat Tiraspolul în principalul formator de opinie și comunicator pe malul drept, susține Alexandru Flenchea.

Alexandru Flenchea: Foarte adevărat că a existat și există în continuare discriminarea agenților economici din stânga Nistrului. Problema este că aplicarea noului Cod vamal nu rezolvă această problemă. Să nu uităm că majoritatea importurilor sunt scutite de taxe vamale de import. Pentru că fie că vin din UE și atunci în cadrul Acordului de Liber Schimb cu UE sunt scutite de plata tarifului vamal de import, fie că vin din CSI și în continuare avem acorduri care lucrează și, cu unele excepții, importurile din CSI sunt la fel scutite de plata tarifului vamal de import. Pentru a pune în condiții egale agenții economici din stânga Nistrului și din dreapta Nistrului și pentru a-i pune să lucreze pe toți în condiții egale și pentru a lupta eficient cu contrabanda, pentru că și asta a fost printre scopurile anunțate, lucru care trebuia făcut în primul și în primul rând e aplicarea accizelor de import. Pentru că mărfurile accizabile și mai exact combustibilul, benzina, motorina, produsele de tutungerie și alcoolul sunt și mărfurile cele mai preferate de contrabandiști. Deci în primul și în primul rând ar trebui aplicate accizele. Doi – TVA. Vorbim de 20 la sută TVA, la fel, o marjă suficient de atractivă pentru contrabandiști. Pentru că aici TVA se aplică la toate cele care se importă în Republica Moldova. Toate categoriile de mărfuri. Și asta cu adevărat ar pune toți importatorii, toți agenții economici în condiții egale. Or aplicarea taxelor vamale de import, repet, marea majoritate a mărfurilor importate sunt scutite de aceste plăți nu rezolvă problema. Ceea ce am zis și insist în continuare că, pe de o parte, vor avea de suportat anumite pierderi o serie de agenți economici, nu în ultimul rând companiile mici și mijlocii. Mai ales că vorbim despre mărfuri de larg consum și mărfuri sociale până la urmă.

Alexandru Flenchea: Dar totodată vedem că Uzina Metalurgică de la Râbnița primește autorizație de mediu în condiții nu neapărat transparente și în condiții care lasă spațiu pentru interpretări privind legalitatea obținerii acesteia. Sau sunt întrebări în ce măsură Uzina Metalurgică de la Râbnița respectă toate standardele de ocrotire a mediului. Și al doilea lucru, vorbind de preferințe, ține de contractele de livrare a energiei electrice care, știm bine, ultimii doi ani sunt semnate fără un tender public, prin decizii ale CSE-ului. Și anume despre aceste preferințe am vorbit. Avem nevoie de energie electrică, avem nevoie de energie electrică cât mai ieftină. Sursa este în stânga Nistrului. Respectiv, Chișinăul nu are prea multe opțiuni decât să accepte condițiile puse de Tiraspol, inclusiv cea de eliberare continuă a autorizațiilor de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița, care este, dacă vreți, al doilea ca volum exportator pentru această regiune. Din simplul motiv că nu avem opțiuni. Este o decizie bună? Nu! Este o alegere proastă. Dar suntem nevoiți să alegem între două rele răul cel mai mic, dar trebuie să înțelegem că de fiecare dată când alegi răul cel mai mic, tot alegi un rău.

Alexandru Flenchea: Deci, noi trebuie să ieșim din paradigma asta în care nu avem opțiuni pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova decât să cumpărăm energia electrică din stânga Nistrului produsă din gazul furat de la Compania „Moldovagaz”. Să nu intrăm și pe acest subiect să fim nevoiți să recunoaștem că, începând cu anul trecut, Compania „Moldovagaz”, de facto, deservește practic exclusiv stânga Nistrului. Și există pentru a asigura stânga Nistrului cu gaz natural gratuit, care la fel, este o precondiție pentru energia electrică relativ ieftină pe care noi o cumpărăm de acolo. Este o paradigmă absolut vicioasă și un cerc vicios care trebuie rupt. Să asigurăm pe bune independența și securitatea energetică a Republicii Moldova. Or pentru asta trebuie regândit, reconceptualizat și reconstruit de la zero întregul sistem energetic al țării noastre.

Citește mai mult